<-- Vissza a hírekhez

Nem szűnik meg Táton az amatőr sport

Mindenekelőtt elnézésüket kérjük azoknak, akik ismerik az egyesületi formát, annak működését. Mégis ezzel az információval kell indítani tájékoztatásunkat, mert az utóbbi időben gyakran a Táti Sportegyesületet a Táti Önkormányzattal azonosították. Egyesületet szabad akaratukból hozhatnak létre polgárok, meghatározott célból és jogszabályi keretek között. Az egyesület önálló jogi személy, önálló gazdálkodással. Így működik a Táti Sportegyesület is. Az önkormányzattal természetesen sokrétű kapcsolata alakult ki, így többek között az önkormányzat tulajdonában lévő sportpályát és annak létesítményeit térítésmentesen használja, az önkormányzattól évente pénzbeli hozzájárulást kap a működéséhez, ez is a szabadidősport egyfajta támogatása.

Az önkormányzat ezen túl minden más lehetőséggel is segítette a sportegyesület gyarapodását, hol szponzori közvetítéssel, a szükséges nyilatkozatok, igazolások biztosításával akkor, amikor az egyesület anyagi támogatásra nyújtott be pályázatokat.
Mindezt a sportolni, mozogni vágyó, elsősorban táti fiatalok, polgárok érdekében, hogy minél többen szabadidejükben az egészségüket is óvják a sportolással, még akkor is, ha ez az egyesületen belül jelenleg gyakorlatilag a labdarúgást jelentette.

Az egyesület évről-évre sikerrel nyújtott be a látvány-csapatsport támogatására pályázatot több millió forint összegben, melyből működési feltételeit javíthatta, működését biztosíthatta. Sajnos bizonyos okok miatt ettől a lehetőségtől már a tavalyi évben is elesett, amely a csapatok bajnokságban való részvételét sodorta veszélybe. Ugyan kereste a megoldási lehetőséget, kérve az önkormányzat támogatását is egy ez évi pályázat beadásához. A Képviselő-testület az elé tárt indokok alapján ezt a nyilatkozatot ki is adta a Táti Sportegyesület részére, de úgy tűnik, hogy ezzel nem oldódik meg a probléma, továbbra is bizonytalan, hogy a játékosok az egyesület keretében focizzanak ill. szerepeljenek a bajnokságban. A megtalálni vélt külső segítség nem csupán ill. nem elsősorban a táti sportolókat célozta meg, ugyanakkor az önkormányzat infrastruktúráját igénybe vette, de konkrét együttműködési javaslattal, szándékkal nem jelentkezett.
Ebben a helyzetben – a bajnokságot rendezők, szervezők jelzésére is figyelemmel – fontos volt, hogy mielőbb megteremtődjön a lehetőség arra, hogy a még együtt lévő igazolt játékosok, csapatok következő bajnokságra nevezni tudjanak. Jó menekülési utat jelentett a településen a közelmúltban megalakuló új szabadidősport egyesület léte, amely felvállalta a játékosok átigazolását és az edzések megszervezését, amely a környéken évek óta mutatkozó edző hiány miatt nem is egyszerű feladat.

A közös cél tehát az volt és az marad, hogy a táti, szervezett formában történő sportolási (labdarúgási) lehetőség megmaradjon. Sőt, pályázatok benyújtásával a szakosztályok skálája bővüljön, hogy egyre több táti jusson rendszeres mozgáslehetőséghez a településen.
A táti sportélet megmarad, reményeink szerint felélénkül és kibővül olyan szervezeti keretek között, amely a jelenlegi helyzetben egyedüli helyi megoldást jelenthet!

Tát Város Képviselő-Testülete