Táti Önkéntes Tűzoltó Egyesület

ote1

A 2010-es esztendő jubileumokban gazdag programokat tartogat. Felszentelésének 150 éves jubileumát ünnepli a táti Római Katolikus Templom. 150 éves az Általános Iskola községi épülete.  25 éves a Táti Német Nemzetiségi Fúvószenekari Egyesület és idén 20 éves a Táti Német Nemzetiségi Dalkör. A Táti Önkéntes Tűzoltó Egyesület is jubileumi évnek néz elébe, idén 120 éves.

Ezen jeles események alkalmából röviden szeretném bemutatni – a rendelkezésre álló anyagok alapján – az Önkéntes Tűzoltó Egyesület történetét. Az egyesület az 1800-as évek végén, pontosabban 1890-ben alakult. Az akkori felszereltsége egy 1890-ben készült lóvontatású fecskendő kocsi, valamint lapátok, csáklyák és kannák voltak. Később folyamatosan gyarapodott az eszközállomány. Előbb egy 400 l/p-es motoros szivattyúval, majd egy 800 l/p-es szintén motoros szivattyúval és hozzá való eszközökkel (tömlők, sugárcsövek, stb.).

Az első tűzoltószertár az egykori „Hangyaudvarban” kapott helyet. 1975-ben felépült kertvárosban – a jelenleg is üzemelő – szertár. Az új épület két gépkocsi beállóból, klubhelységből és mellékhelységekből áll.

A hosszú évtizedek alatt tűzoltóink nagy sok díjat és elismerést kaptak. A megszerzett kupák, serlegek valamint az oklevelek szertárunk klubhelységében megtekinthetők. Az Önkéntes Tűzoltókat – történetük során – az alábbi személyek vezették: az 1890-ben alakult ÖTE első elnöke és parancsnoka Eggenhoffer Ernő építész volt. Az 1900-as évek elején Keil István (szállodás Stefi bácsi) parancsnok. 1950-es évek: Szűcs Miska bácsi parancsnok. Latkovszki Antal parancsnok és Rozmann István elnök 1995-ig. Käffer Lajos parancsnok és Dinnyés Ferenc elnök 2002-ig. Papp Lipót parancsnok és Dinnyés Ferenc elnök 2008-ig. Azóta Poszpisek Szabolcs parancsnok és Dinnyés Ferenc elnök vezetik a Táti Önkéntes Tűzoltó Egyesületet.

A szertár felszereltsége az 1990-es évek vége felé sokat változott. Bővült egy utánfutóval, melyen 800 l/p es motoros szivattyú, egy 2000 literes tartály, tömlők és egyéb felszerelések találhatóak. 1994-ben Schönstetten város jóvoltából gazdagabbak lettünk egy Opel tűzoltóautóval, melyet 1994. augusztus 20-án dr. Borsa Mihály kanonok, táti plébános szentelt meg. 1996-ban a németországi Buseck testvértelepülésünk az egyesületnek ajándékozott egy Mercedes gyártmányú tűzoltóautót. 2009-ben egy Zil 131-es, tartályos tűzoltóautót kaptunk ajándékba a Tata Poligon Trans Kft-től. Az autó átadására jubileumi ünnepségünkön kerül majd sor, melynek időpontját 2010. augusztus 20-ára tervezzük. Az ünnepségre szeretnénk megszervezni egy helyi tűzoltó versenyt, melyre meghívnánk a testvérvárosainkat, valamint azokat a csapatokat, akik által szervezett versenyeken mi is részt vettünk. A verseny programjairól tájékoztatót fogunk készíteni.

Dinnyés Ferenc ÖTE elnök