Ne gyújts rá! Világnap Nov. 17.

A nemzetközi „Ne gyújts rá”- mozgalom világnapját minden év november harmadik csütörtökén tartják, melynek célja, hogy legyen az évben egy olyan nap, amikor a dohányosok nem gyújtanak rá, és a társadalom figyelme ráirányul a dohányzás és a passzív dohányzás veszélyeire.

A dohánytermékek fogyasztása továbbra is a leginkább elterjedt elkerülhető egészségkockázatok közé tartozik az Európai Unióban: a dohányzás mintegy 700.000 halálesetért felelős évente. A dohányzók 50%-a idő előtt hal meg, ez átlagosan 14 életévnyi veszteséget okoz. Mindezek alapján az Európai Unió 2003. óta rendszeresen felméri és figyelemmel kíséri az európai lakosok dohányzással kapcsolatos attitűdjét az ún. Eurobarometer felmérések keretében. A felmérés sorozat 2003-ban indult, azóta 2006-ban, 2009-ben, 2012-ben is történtek adatfelvételek. A legutóbbi felmérés adatfelvétele 2014 végén zajlott, az eredményeket az Európai Bizottság a 2015. évi Dohányzásmentes Világnaphoz kapcsolódóan publikálta. A kérdőíves felmérés során közel 28 ezer, különböző társadalmi és demográfiai csoporthoz tartozó európai lakost kérdeztek meg az EU 28 tagállamában a kérdőíves interjú módszer segítségével.

Mire számíthatunk 2025-ig a WHO európai régiójában?

A WHO kiadta a nem fertőző betegségekre vonatkozó akciótervét (Global Action Plan for the Prevention and Control of NCDs 2013-2020), amelyben minden tagország számára hatásos és elérhető beavatkozásokat kínál. A dohánytermékek esetében ezek a következők:

 • A dohánytermékeket terhelő jövedéki adó emelésén keresztül csökkentsük a hozzáférést.
 • Törvényi szabályozás segítségével teremtsünk dohányfüstmentes környezetet a zárt munkahelyeken, közterületeken és közösségi közlekedési eszközökön.
 • Hívjuk fel az emberek figyelmét a dohányzás és dohányfüst által jelentette veszélyekre egészségvédő figyelmeztetések és tömegkommunikációs kampányok segítségével.
 • A dohánytermékek reklámozásának, népszerűsítésének és a szponzori tevékenység minden formáját tiltsuk.

A WHO ’NCD Global Monitoring Framework’ kiadványa kilenc, 2025-ig elérendő célt határoz meg. A dohányzás vonatkozásában ez a cél nem más, mint 30%-os relatív csökkenés a dohányzás előfordulási gyakoriságában (prevalencia).

forrás: https://www.fokuszpont.dohanyzasvisszaszoritasa.hu/hu/content/aktualitasok

Dohányzással összefüggésbe hozható halálozás a WHO (Egészségügyi Világszervezet) adatbázis meghatározása alapján:

 • Ajak, szájüreg és a garat rosszindulatú daganata
 • Gége, légcső, hörgő és a tüdő rosszindulatú daganata
 • Nyelőcső rosszindulatú daganata
 • Ischaemiás szívbetegségek (artériaszűkület, elzáródás)
 • Agyér betegségek
 • Krónikus alsó légúti megbetegedések

Az elmúlt években a dohányzással összefüggésbe hozható halálozások az országos halálozáshoz hasonlóan alakultak megyénkben is.

A dohányzással összefüggésbe hozható betegségek

A leggyakoribb a szív-érrendszeri és a daganatos betegségek előfordulása. Ezek között is kiemelkedő a tüdőrák előfordulása és a magas halálozás.

 • Szív-érrendszeri betegségek: infarktus, stroke, érszűkület
 • Daganatok: szájüregi, gége, tüdő, nyelőcső, hólyag és hasnyálmirigy
 • Szembetegségek: szürkehályog
 • Szájüregi elváltozások: ínygyulladás, fogak elvesztése
 • Gyomorfekély
 • Csontritkulás

Megnőtt a tüdőrákkal diagnosztizáltak száma: a tüdőrák kialakulásában a genetikai hajlam mellett jelentős szerepe van a az életmódnak és a környezeti hatásoknak is, melyek a cigarettával összefüggésbe hozhatók.

2013. február elejétől Magyarországon is elérhető az Országos Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központ által irányított ingyenesen hívható, leszokást támogató telefonos szolgáltatás (06-40-200-493). Tapasztalt és képzett szakemberek várják és segítik a motivált leszokni vágyókat, egy több hívásból álló telefonos tanácsadás során. 2014. januártól 86 tüdőgondozóban működik csoportos leszokás támogató foglalkozás is. A leteszemacigit.hu oldal szintén fontos információkat nyújt a leszokni vágyóknak.

A „Ne gyújts rá” világnap kapcsán tehát fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet a megelőzés fontosságára. Országos szinten, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet, Dohányzás Fókuszpontja keretén belül valósul meg az Óvodai Dohányzás Megelőzési Program és a „Ciki a cigi” Iskolai Program. Ezek a dohányzás megelőzésére irányuló programok elősegítik azt, hogy fiatalok ne szokjanak rá a dohányzásra, aktívan védekezzenek a passzív dohányzás ellen, valamint segítsék a dohányos szülők leszokását.

További információk:

https://www.egeszseg.hu/tag/dohanyzas/

https://www.fokuszpont.dohanyzasvisszaszoritasa.hu/hu/content/aktualitasok

Dohányzás Fókuszpont által koordinált Óvodai Dohányzás Megelőzési Program és a „Ciki a cigi” Iskolai Program:

https://www.dohanyzasvisszaszoritasa.hu/ovodai_dohanyzas_megelozesi_program.html; https://www.dohanyzasvisszaszoritasa.hu/iskolai_megelozesi_program.html

You may also like...