Európai Antibiotikum Nap, Nov. 18.

2016. november 18-án kerül megrendezésre az Európai Antibiotikum Nap.

A program célja a lakosság figyelmének felhívása és tájékoztatása az antibiotikumok felelős alkalmazásának szükségességéről, beleértve az indokolatlan használat elkerülését

Mi az antibiotikum?

Az antibiotikumok, vagy más néven antimikróbás szerek, olyan gyógyszerek, amelyek elpusztítják, vagy meggátolják a baktériumok szaporodását, így elősegítik a fertőzések legyőzését. Egy antibiotikum hatékony lehet csupán egy, vagy több baktériumfajjal szemben.

Mit jelent az antibiotikum rezisztencia?

Amikor bizonyos antibiotikumok elvesztik a képességüket a baktériumok elpusztítására vagy a szaporodásuk meggátlására a baktérium antibiotikum-rezisztenssé válik. A rezisztens (ellenálló) baktériumok túlélnek az antibiotikum jelenlétében és tovább szaporodva hosszabb lefolyású betegséget vagy akár halált okoznak. A rezisztens baktériumok által okozott fertőzések gyógyítása hosszabb, alternatív és drágább antibiotikumokat igényelhetnek, melyeknek súlyosabb mellékhatásaik is lehetnek.

Milyen a rezisztencia helyzet a világ más részein?

Az antibiotikumok helytelen alkalmazása világszerte probléma. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) globális stratégiát és ajánlásokat dolgozott ki (például: az antibiotikumok csak orvosi rendelvényre legyenek kaphatóak).

Azokban az országokban, ahol alacsonyabb a rezisztencia aránya ott általánosságban kevesebb antibiotikumot használnak, ahol magasabb a rezisztencia aránya, ott több antibiotikumot szednek.

Mit jelent az antibiotikumok „nem megfelelő” alkalmazása?

  • Ha az antibiotikumotindokolatlanul alkalmazzák:

a legtöbb megfázást és az influenzát vírusok okozzák, amelyek ellen az antibiotikumok NEM hatékonyak. Ilyen esetekben, a beteg  állapotát az antibiotikumok szedése nem javítja pl.: az antibiotikumok nem csökkentik a lázat, vagy  más tüneteket, például a tüsszentést.

  • Ha az antibiotikumothelytelenül alkalmazzák:

ha lerövidítik a kezelés időtartamát, csökkentik az adagot, nem tartják be a megfelelő adagolást (pl.:a gyógyszer naponta egyszeri szedése az előírt napi 2-3-szori adag helyett),  szervezetében nem lesz elegendő gyógyszer, és a baktériumok túlélnek és rezisztenssé válhatnak.

  • Mindig tartsa be az orvos  antibiotikumok  szedésével kapcsolatos utasításait.

Milyen betegségeket okoznak a rezisztens baktériumok?
Az ún. multi (több gyógyszerrel szemben) rezisztens baktériumok a fertőzések számtalan formáját okozhatják: húgyúti fertőzés, tüdőgyulladás, bőrfertőzés, hasmenés, véráramfertőzés. A fertőzés helye a baktériumtól és a beteg állapotától függ.

A több antibiotikummal szemben rezisztens új baktériumtörzsek (ún. multi-rezisztens baktériumok) megjelenésével a helyzet romlik. Ezek a baktériumok tulajdonképpen az összes létező antibiotikummal szemben rezisztenssé válnak. Antibiotikumok nélkül pedig visszatérhetünk az antibiotikumok előtti korszakba.

Mit lehetne tenni a probléma megoldására?

Az antibiotikumok hatékonyságának megőrzése mindenki felelőssége. Alapvetően fontos tudni, hogy mikor indokolt az antibiotikum szedése, hogyan kell az antibiotikumokat felelősségteljesen alkalmazni.
Mindenki fontos szerepet játszhat az antibiotikum-rezisztencia csökkentésében:

Kövesse az orvos utasításait antibiotikumok alkalmazásával kapcsolatosan (mikor és hogyan szedje).

Ha lehetséges, előzze meg a fertőzéseket védőoltásokkal.

Mindig orvosi javaslatra szedjen  antibiotikumot, ne használja fel a megmaradt, vagy vény nélkül kapott antibiotikumokat. Az antibiotikumok nem fájdalomcsillapítók és nem képesek minden betegséget meggyógyítani.

Kérdezze meg gyógyszerészét, mit tegyen a fel nem használt, maradék gyógyszerrel.

Ha az előírt antibiotikum-kúrával kapcsolatban bármilyen kérdés felmerül, vagy ha bármely mellékhatás észlelhető a kezelés idején, az orvoshoz vissza kell térni. Vissza kell térni akkor is, ha a tünetek nem javulnak, vagy egy adott kúra után a beteg nem érzi jobban magát.

Fontos azt is tudni, hogy a megfázás, influenza víruseredetű, tehát ezek esetén antibiotikumok adásának nincs értelme, mert vírusok ellen nem hatnak.

Miért kell felelősségteljesen szedni az antibiotikumokat?

Az antibiotikumok indokolatlan, vagy helytelen szedése következtében a baktériumok rezisztenssé válhatnak a jövőbeni kezelésekkel szemben. Ez egészségügyi kockázatot jelent nemcsak az antibiotikumot nem megfelelően alkalmazó egyén, hanem mindenki más számára is, aki később  rezisztens baktériummal megfertőződhet.

Az antibiotikumok helyes alkalmazása segíti a rezisztens baktériumok

kialakulásának megelőzését és a hatóanyagok hatékonyságának megőrzését a következő generációk számára.

You may also like...