Kerékpárosbarát útvonal fejlesztése

Tát Város és Mogyorósbánya Község Önkormányzata konzorciumot hozott létre kerékpárosbarát útvonal létrehozására illetve fejlesztésére. A tervezett kerékpárút kapcsolatot létesít a 117. számú közúttal párhuzamosan haladó EuroVelo 6 nyomvonal meglévő szakasza, Tát Város belterülete – központja, Mogyorósbánya Község belterülete – központja és a Bajót-Péliföldszentkereszt településrészen lévő zarándokhely és turisztikai központ között. A mintegy 136,96 millió forintos vissza nem térítendő uniós támogatással megvalósuló beruházás eredményeként jelentősen javulnak a kerékpáros közlekedés feltételei a térségben.

A tervezett nyomvonallal lehetővé válik az EuroVelo 6 nyomvonal Tát Városközpontnál haladó szakaszának – a meglévőhöz képest sokkal rövidebb útvonalon való – összeköttetése Péliföldszentkereszttel. A teljes útvonal az útügyi előírásoknak megfelelő kiépítéssel valósul meg, így adottak lesznek a közlekedésbiztonsági feltételek valamennyi közlekedő számára.

A tervezett kerékpárút nyomvonal kezdőpontjában kapcsolódik az EuroVelo 6 nyomvonalhoz Tát központján, elérést biztosítva Tát kereskedelmi, szolgáltatási, turisztikai és szakrális célpontjaihoz. Az Árpád utcában található egy „Kerékpáros pont”: egy kerékpár szerviz és szaküzlet. A vasúton áthaladva a Mogyorósbányai úthoz kapcsolódó számos lakóutcán keresztül elérést biztosít Tát-Kertváros településrészhez – ahol a város közigazgatási központja is található –, valamint több kereskedelmi és szolgáltató célponthoz.

Továbbhaladva a nyomvonal Mogyorósbánya település központján vezet keresztül, ahol szintén kereskedelmi, szolgáltatási, vendéglátó és szakrális célpontok válnak kerékpárral biztonságosan megközelíthetővé.

Mogyorósbányát elhagyva a kerékpárút Péliföldszentkeresztre érkezik. Ez egy kiemelt térségi zarándokhely, valamint turisztikai központ is, mely egy látogatóközpont létesítésével szintén fejlesztés alatt áll.

A tervezett nyomvonal Mogyorósbánya-Bajót (Péliföldszentkereszt) települések határáig tart, itt csatlakozik majd egy más finanszírozási forrásból megvalósítandó kerékpárút szakaszhoz, mely az Őrisáp-Bajót összekötő útra vezeti rá a kerékpáros forgalmat.

A projekt címe: Tát – Mogyorósbánya – Péliföldszentkereszt kerékpárút létesítése.
Azonosító száma: TOP-3.1.1-16-KO1-2017-00002.
A projekt összköltsége: 136 966 254 Ft
Tervezett befejezése: 2019. 12. 31.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében az Európai Unió Európai Regionális
Fejlesztési Alapja (ERFA) támogatásával valósul meg, a Magyar Állam társfinanszírozásával.