Kerékpáros napot tartottak szeptember 24-én

KERÉKPÁROS NAP

Tát Város Önkormányzata és Mogyorósbánya Község Önkormányzata családi kerékpáros napot szervezett 2021. szeptember 24-én a Tát – Mogyorósbánya települések konzorciuma által elnyert TOP-3.1.1-16-KE1 – Fenntartható települési közlekedésfejlesztés program keretén belül elkészült kerékpárút átadása kapcsán.

A gyerekek a kialakított ügyességi pályán, ill. a mellette felállított mini KRESZ pályán tehették próbára tudásukat. Minél többször mentek végig a pályákon, annál jobban sikerült a nem is olyan könnyű feladatok végrehajtása.

Az ügyességi pályán az egyre kisebb közökkel elhelyezett bóják közötti szlalomozás mellett különböző mozgáskordinációt és egyensúlyt fejlesztő feladatok várták a gyerekeket, mint például vízzel teli műanyag poharat vagy éppen kislabdát átvinni egyik helyről a másikra, kerékpározás közben. Különösen nehéz feladatot jelentett a keskeny rámpán való áthaladás. A technikai elemek játékos gyakorlása hozzásegíti a gyerekeket, hogy magabiztosan tudják kezelni és irányítani bringájukat.

A mini KRESZ pályán az alapvető KRESZ táblák és szabályok ismeretére volt szükség a helyes közlekedéshez. A biztonságos közlekedéshez szükséges ismeretek felelevenítéséhez vagy éppen fejlesztéséhez KRESZ totó kitöltésére is lehetőségük volt a gyerekeknek.

Később az átadott kerékpárút szakasz került Tátról Mogyorósbányán keresztül Péliföldszentkeresztig kipróbálásra, egy közös bebiciklizéssel. A 6,6 km hosszú túraszakaszt kisebb-nagyobb emelkedők nehezítették, azonban a csodálatos tájképi környezet minden egyes izzadságcseppet megért.

A program amellett, hogy népszerűsítette az új kerékpárút szakaszt és magát a kerékpározást, a biztonságos kerékpáros közlekedésre is nevelt, és ahhoz is hozzájárult, hogy a kevésbé gyakorlott biciklisták több bátorsággal felvértezve kerékpározzanak, és a kerékpáros közlekedés akár a mindennapos közlekedési formájukká váljon.

A programok sikeres lebonyolításában részt vevő táti székhelyű együttműködő partnerek a FOX Sport Team Kerékpáros és Szabadidős Sport Egyesület – Spinning®️, a Duna-Gerecse Tát Sportegyesület és a Zoli Kerékpár, valamint a táti III. Béla Általános Iskola voltak.

Táton és Mogyorósbányán amúgy is régmúltra visszanyúló hagyománya van a kerékpáros közlekedésnek, de az utóbbi években az egészséges életmód előtérbe kerülésével mind a kerékpáros közlekedés, mind a szabadidős kerékpározás egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

A kerékpáron való közlekedés számos előnnyel jár nem csak a közlekedő személyének, de a társadalomnak és a környezetnek is. Kerékpárral közlekedni gyors és kiszámítható, nincs szükség a közösségi közlekedéshez igazodni, dugóban ácsorogni, ráadásul kerékpárunk segítségével háztól-házig eljuthatunk. Rendkívül környezetbarát, költségkímélő, és nem csak fizikailag fejt ki előnyös hatást a rendszeres testmozgás révén, de fontos szerepet játszik a stressz oldásában, a pozitív érzelmi töltődésben, gyerekeknél a fizikai és mentális fejlődésben is.

Fontos azonban, hogy a kerékpárral való közlekedés mindig biztonságosan történjen. A kerékpározáshoz ugyan nincs szükség jogosítvány megszerzésére, de fontos, hogy csak a közlekedési szabályok megfelelő ismeretével és betartásával üljünk fel a kerékpárra, ezen kívül kerékpárunk is megfeleljen a vonatkozó műszaki előírásoknak.

Először is, aki kerékpárral szeretne közlekedni, járművezetésre képes állapotban kell lennie. A jogszabály ugyan megengedi az enyhe alkoholos befolyásoltságot a kerékpáros számára, amennyiben nem főútvonalon közlekedik, de fontos, hogy ez nem ittasságot jelent, a kerékpárosnak biztonságos vezetésre képes állapotban kell lennie!

A kerékpárra is vonatkoznak bizonyos műszaki feltételek, alapvető felszereltséggel és néhány kötelező tartozékkal kell rendelkeznie, úgy mint fehér színű első lámpa vagy prizma, piros színű hátsó lámpa vagy prizma, melyek lehetnek a kerékpáros ruházatán is, és villogó jelzésűek is lehetnek, külön első-hátsó fék, csengő, valamint borostyánsárga színű küllő prizma az első keréken. Ajánlott láthatósági mellény és visszapillantó tükör használata is.

Mindig ügyeljünk a jól láthatóságra! Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között csak abban az esetben szabad közlekedni a kerékpárral, ha a kerékpáron vagy a kerékpároson előre fehér-, hátrafelé piros színű, folyamatos vagy villogó fényt adó lámpát és fényvisszaverőt helyeztek el, és lakott területen kívül a kerékpáros fényvisszaverő mellényt (ruházatot) visel.

Bukósisak viselése ugyan csak akkor kötelező, ha lakott területen kívül 40 km/óra feletti sebességgel kerékpározunk, de egy esetleges baleset esetén segít megelőzni a fejsérüléseket, vagy csökkenti azok súlyosságát, ezért használata gyerekeknek és sportoláshoz mindenképp ajánlott.

Kerékpárral a kerékpárúton, a kerékpársávon vagy erre utaló jelzés esetében az autóbusz forgalmi sávon, ahol ilyen nincs, a leállósávon vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán, illetőleg – ha az út és forgalmi viszonyok ezt lehetővé teszik – a lakott területen kívüli úton, a főútvonalként megjelölt úton az úttest jobb széléhez húzódva kell közlekedni. Lakott területen levő olyan úton, ahol tilos vagy az úttest kerékpár közlekedésre alkalmatlan, a járdán is szabad közlekedni, de csak a gyalogos forgalom zavarása nélkül és legfeljebb 10 km/óra sebességgel. A kerékpáros egyirányú utcába a forgalommal szemben is behajthat, de fontos, hogy csak abban az esetben, ha ezt külön jelzés megengedi!

Bármennyire is szeretünk kerékpározás közben egymás mellett haladva beszélgetni, vagy családtagjainkat ilyen módon védeni a forgalomtól, kerékpárral az úttesten, az útpadkán és a járdán csak 1 sorban szabad haladni!

A KRESZ további tiltásokat is tartalmaz.

TILOS:

 • elengedett kormánnyal kerékpározni;
 • biciklizés közben – ideértve a forgalmi okból (pl. piros lámpánál) történő megállást is – kézben tartott mobiltelefont használni;
 • főútvonalon 12. életévét be nem töltött személynek kerékpározni;
 • kerékpárhoz oldalkocsit, valamint – kerékpárutánfutót kivéve – egyéb vontatmányt kapcsolni;
 • kerékpárt más járművel, illetőleg állattal vontatni;
 • kerékpáron oldalra kinyúló, előre vagy hátra 1 méternél hosszabban kinyúló, a vezetőt a vezetésben akadályozó vagy a személy- és vagyonbiztonságot egyébként veszélyeztető tárgyat szállítani;
 • kerékpárral állatot vezetni, pl. kutyát „sétáltatni”.

A kétkerekű kerékpáron csak 16. életévét betöltött személy szállíthat 10 évnél fiatalabb utast a kerékpár pótülésén.

Sokan nem tudják, de a kerékpárosokra is vonatkoznak sebességhatárok:

 • Lakott területen kívül, fejvédőben, utas nélkül 50 km/h
 • Általában, lakott területen belül 40 km/h
 • Kerékpárúton 30 km/h
 • Gyalog és kerékpárúton 20 km/h
 • Járdán (ha engedélyezik) 10 km/h

Ezen kívül természetesen tisztában kell lenni a közúti jelzőtáblákkal, az elsőbbségadás és az irányváltoztatás szabályaival is. Kerékpárral például a folytonos sárga vonallal jelölt kerékpár sávból, ill. lakott területen kívül a főútvonalról balra bekanyarodni vagy megfordulni, továbbá a kerékpárútról a vele párhuzamos útra balra bekanyarodni nem szabad. A kerékpárosnak a kerékpárról le kell szállnia és azt tolva – a gyalogosok közlekedésére vonatkozó szabályok szerint – kell az úttesten áthaladnia. A szaggatott fehér, esetenként sárga vonallal lehatárolt nyitott kerékpársávból már bármerre kanyarodhatunk, természetesen az irányváltoztatás szabályai betartásával.

Fontos, hogy a szülők a gyerekeknek pozitív példát mutatva a gyermekek előtt fokozottan tartsák be a közlekedési szabályokat, mert a gyermekek a szülői mintát követik, és ha a helytelen, szabálytalan közlekedési mintát sajátítják el, az igen veszélyes lehet számukra, amikor már egyedül vesznek részt a közlekedésben.

Közlekedjünk minél többet kerékpárral, és élvezzük annak előnyeit, jótékony hatásait, de vigyázzunk magunkra és egymásra! Reméljük a most átadott, 3 településen átívelő kerékpáros útvonal egyaránt megelégedésére szolgál mind a környék lakói, mind az ide érkező turisták számára.

Tát Város Önkormányzata és Mogyorósbánya Község Önkormányzata


A projekt címe: Tát – Mogyorósbánya – Péliföldszentkereszt kerékpárút létesítése.

Azonosító száma: TOP-3.1.1-16-KO1-2017-00002

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapja (ERFA) támogatásával valósul meg, a Magyar Állam társfinanszírozásával.

You may also like...