Energetikai korszerűsítés városunkban

infoblokk

SIKERESEN ZÁRULT ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSI PROJEKTÜNK

Befejeződött Táton a III. Béla Általános Iskola „B” épületének valamint a Kultúrház és Könyvtár épületének energetikai korszerűsítése. A beruházás célja a megújuló energiaforrásokból termelt energia részarányának növelése, az energia felhasználás és a káros környezeti hatások csökkentése, a fenntartható fejlődés előmozdítása, valamint az épületek fenntartási költségének jelentős csökkentése volt.

A Tát Város Önkormányzata fenntartásában lévő épületek energetikai korszerűsítése keretében az ingatlanok külső nyílászáróit illetve tetőtéri ablakait kicseréltük korszerű, jó hőszigetelésű nyílászárókra, az épületszerkezetek külső felülete (lábazat, homlokzat) pedig utólagos hőszigetelést kapott. Szintén szigetelést kapott a tetőtér, a padlás és a pincefödém.

Az elavult, rossz hatásfokú kazánokat energiatakarékos, kondenzációs üzemelésű gázkazánokra cseréltük, a gépészeti berendezéseket korszerűsítettük. A használati melegvíz előállítására indirekt tárolós, napkollektoros rendszert telepítettünk.

Az épületek világítása is korszerűsödött, energiatakarékos, káprázatmentességet és megfelelő megvilágítást biztosító lámpatestek beépítésével.

A megújuló energia felhasználás fokozására hálózatra tápláló, napelemes rendszerek szolgálnak, ami az energia számlák további jelentős csökkenését, az épületek fenntartási költségének mérséklődését eredményezi.

A projekt megvalósítása eredményeként nő az épületek energiahatékonysága: a szigetelések és az új nyílászárók révén megtakarított energiahordozó mennyisége 1012 GJ/év, a megújuló energiahordozó felhasználás növekedése 81 GJ/év.

Az üvegház hatású gázok kibocsátása számottevően csökken. Az energiahatékonyság javulásának következményeként évente mintegy 558 tonnával, a megújuló energia felhasználásának köszönhetően 1164 tonnával kevesebb káros anyag kerül a levegőbe.

Az „Energetikai korszerűsítés a táti III. Béla Általános Iskola „B” épületében és a Kultúrház és Könyvtár épületében” című, KEOP-5.5.0/B/12-2013-0131 kódszámú projekt az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programja keretében, az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósult meg.

A bruttó 118.453.955 Ft költségű projekthez 100.685.862 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el az Önkormányzat. A beruházás megfelelő műszaki színvonalon, határidőre megvalósult.