Élhető települések – TOP_PLUSZ-1.2.1-21-KO1-2022-00017

Tájékoztató a megvalósításról 2024.03.01.

Tisztelt táti lakók!

Tát Zöldhálózat Fejlesztési Program II. ütemének megvalósításáról tájékoztatom Önöket. Az Európai Unió által, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében támogatott pályázat (TOP_PLUSZ-1.2.1-21-KO1-2022-00017) egyik fontos célja, hogy a globális felmelegedés és más további nehézségek ellenére megőrizze a települések kapcsolatát a természettel és a jövőben is biztosítsa élhetőségüket. Az elnyert támogatásból (499.143.531 Ft) közösségi terek (játszótér, pihenőpark) és a közlekedési infrastruktúra fejlesztése fog megvalósulni.

A kiválasztott tervező cég az Újirány Kft. elkészítette a kiviteli terveket, amely a táti lakosok igényeit, véleményét is maximálisan figyelembe vette. A terveket véleményezték a helyik lakosok, illetőleg 2023. október 10-lakossági fórumon került bemutatásra.

A fejlesztés elemei:

Közlekedés biztonságossá tételét segítő fejlesztés:

A Bajnai úton egy biztonságos gyalogos vasúti átkelő kerül kialakításra, az átkelő végétől lesz egy járda a 10-es főút mentén kialakítása kerülő buszmegállóhoz, és egy ösvény, mely átvág a parkon. A 10-es főúton új gyalogos átkelőhely kerül kialakításra. A tervben szerepel még a park beültetése őshonos fákkal, cserjékkel és füvekkel, illetve fapadok létesítése az ösvény mentén.

Rózsa park és környéke (Őrtorony utca):

A fejlesztés leglátványosabb eleme egy egyedi tervezésű „őrtorony”, melyből egy magasított stégen keresztül juthatunk el a 27 méter hosszú kötélpályához. (zipline pálya) Egy egy homokkal borított játszótér amelyben elhelyezésre mászóka és vizes játszószer játszóelemek is  A könnyeb közlekedés érdekében pedig az Őrtorony utca le lesz aszfaltozva.

Mária park:

A Mária park a Szent István út és a Mogyorósbányai út között fekszik. Ezen a füves területen létesülni fog egy olyan pihenőhely, ahol mind az itt lakók, mind a Tát-Mogyorósbánya kerékpárutat használók nyugalomra lelhetnek. A tér néhány őshonos fa ültetésével ligetesebb lesz, így megőrzi a hely természetközeli hangulatát. A tervezői koncepció szerint az itt megpihenők rendelkezésére áll majd egy ivókút, egy függőágy, egy piknik asztal és egy információs tábla. A kerékpárosok számára kihelyezésre kerül egy biciklitároló és rossz idő esetére készül egy esőbeálló is

Eszközbeszerzés, A Kis-Duna gát melletti terület fejlesztés mobil eszközökkel

Tát települési környezet meghatározó eleme a Duna-part, azonban a város és a Duna-part közötti elégtelen kapcsolat. A tervezés terület Tát számára a 10-es út várost elkerülő részének megépítésével egy elzárt területté vált, a város kapcsolata a vízzel közvetettt. Ugyanakkor sokan használják a folyó partját, különösen a Táti-szigettel szemközti Kis-Duna gát melletti területet, mely kedvelt célpontja a vízparti rekreációra vágyók számára. Egyrészt, itt át lehet jutni a szigetre, másrészt, a föveny nagyobb kiterjedésű, valamint a nagy ág és a kis ág közti kapcsolat is megtalálható ezen a részen. A helyszín szintén kedvelt kiindulópontja, vagy állomása a vízitúrásoknak. A Táti-sziget természetközeli vízivilága különösen izgalmas, látványos. Ugyanakkor a helyszín semmilyen infrastruktúrával nem rendelkezik, ami szolgálhatná az itt megpihenők, kikapcsolódók, sportolók igényeit. A terület növényzete folyóparti galériaerdő: nyár és fűzfa ligettel. A terület vízzel határos részén nagyobb fövenyes kiterjedéssel. A terület puhafás ligeterdő megtartása természetvédelmi szempontból indokolt.

Az önkormányzat szándéka az, hogy lehetőségeihez mérten lépéseket tegyen a Duna város életébe történő markánsabb megjelenésében, mely megtörténhet különböző közösségi, kulturális programok Duna-partra szervezésével, de a nem túl költségigényes eszközbeszerzésen  keresztül is annak érdekében, hogy a terület a természetközeli polgári közösségi tér, illetőleg a turisztikai kínálat valódi gyöngyszeme legyen.

A terület két egységre tagolható: a fogadó/pihenőtérre, illetve a ligetes területre.

Fogadótér: A fogadótérre érkezőket mobil faasztalok és székek fogadják, mely a terület közelében lévő leendő vendéglátóegységhez tartozó elemcsoport. A biciklivel érkező látogatók számára kerékpártárolót helyeztünk a területre. Továbbá helyet egyedi tervezésű, paddal és asztallal ellátott, könnyen elbontható esőbeálló.

Liget: A fogadótér melleti fás-füves terület ligetként jellemezhető. Erre a tisztásra beton sütögetőt és hozzá tartozó ülőkockákat és piknikpadot piknikasztallal helyeztünk el. A pihenő-ligetben egy farönkös mászóka is található, valamint ide is kihelyezhetőek mobil napozószékek.

Az itt beszerzendő eszközök, tárgyak a fejlesztéssel érintett területen is elhelyezhetők.

Futópálya kialakítása a Központi téren:

A tervezési feladat célja volt a Központi tér területen megvalósított fejlesztés kiegészítése egy futókörrel, illetve a Víztorony körüli terület hasznosítása.

A város Központi tere az elmúlt időszak megújításának köszönhetően számos rekreációs funkcióval gazdagodott. Ezek a funkciók jellemzően a Víztorony közvetlen környezetén kívüleső területeken jelennek meg. A Víztorony területe jelenleg egy kaszált füves terület. A kívánt cél, hogy ez a terület is bekapcsolódjon a város rekreációs életébe

A futókör 287 m-es hossza alkalmas a rekreációs jellegű kocogás és futás igényének kiszolgálására. A tervezett burkolat barna színű öntött gumiburkolat, ennek ütéscsillapító tulajdonsága miatt kíméli a kocogók ízületeit, futásra tökéletesen alkalmas.

A pályázat összeállítása során a lakosság segítségét kértük a megvalósítani kívánt fejlesztési célok meghatározásához, ahol nagyon sok észrevétel érkezett, ami a pályázati dokumentációba beépítésre is került. A segítséget ezúton is köszönjük! A koncepciótervek idén szeptemberben elkészülnek és bemutatásra kerülnek. Ha esetleg további ötleteik lennének a tervekkel kapcsolatban, örömmel várjuk. A tervezési folyamat 2023. októberében zárul, majd ezt követi a közbeszerzési eljárás. A kivitelezés jövő év elején kezdődik.

A kiviteli tervek alapján még december hónapban összeállításra kerülnek a közbeszerzési dokumentációk és remélhetőleg elindulhat a közbeszerzési eljárás. A pályázat megvalósítása során elkészült az integrált város fejlesztési stratégia módosítása is.


Kedvezményezett: Tát Város Önkormányzata
Projekt címe: TÁT ZÖLD-HÁLÓZAT FEJLESZTÉSI PROGRAM II. ütem
Támogatás összege: 499 143 531 Ft
Támogatás mértéke: 100%
Projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-1.2.1-21-KO1-2022-00017
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2025.05.31.

Tát Város Önkormányzata 499 143 531 Ft, 100%-os finanszírozású, Európai Uniós forrásból származó támogatást nyert el a település Zöld-hálózat fejlesztési program II. ütemének megvalósítására.

Az alulhasznosított, rendezetlen területek hálózatos megújításával, pihenőpark, közösségi terek és játszótér kialakításával javul a város közterületeinek esztétikája, klímája, gazdagodnak a város közösségi lehetőségei is. A sportterületek és zöldfelületek, közösségi terek teret adnak az egészségmegőrzésnek, a testi és lelki feltöltődésnek, a közösségi élet új színtereit hozva létre. A zöldfelületi hálózat fejlesztésével élhető és egészséges, vonzó lakókörnyezet feltételeit teremtjük meg.

Tervezett beavatkozások:

Malom dűlő: A fejlesztés két részből áll: Malomdűlő 1. terület, Malomdűlő 2. terület. A Malomdűlő 1. területén a veszélyes fák kerülnek kivágásra és pótlásra, valamint a megépült víztározó aljára terméskő szórás kerül. A Malomdűlő 2. területén egy padokkal ellátott zúzottköves ösvény kerül kialakításra, melyre faapríték burkolatú teresedések fűződnek fel, melyekben erdei tornapálya elemek kerülnek elhelyezésre. A zajvédelem érdekében és kisebb terek kialakítására cserjetelepítés történik több faj használatával.

Rózsa park és környéke (Őrtorony u.): Jelentős mennyiségű cserje, évelő dísznövény telepítése, gyepesítés és fásítás történik.  Több utcabútor kihelyezése, továbbá ivókút biztosítása, információs tábla, sütögető, kerékpártámasz kihelyezése történik. A kutyapiszok gyűjtés feltételeinek megteremtése és szelektív hulladékgyűjtők kihelyezése. Vizes élőhely kialakítása, melynek egy része állandó alacsony vízborítottságot kap. Hozzá kapcsolódó stég kialakítása. Új játszószerek kihelyezése (mászóka, vizes játszóelem és kötélpálya) eséscsillapító burkolat kialakításával és meglévő játszószerek áthelyezése (forgó játék). A játszótér árnyékolására napvitorla kerül kihelyezésre. Többféle gyalogos burkolat építése. A területhez kapcsolódó Őrtorony utcában fásítás történik. Az Őrtorony utcára reflektálva egy egyedi őrtorony építmény is helyet kap a kötélpálya szomszédságában. Napelemes lámpatestek szolgálják a közvilágítást. A területhez kapcsolódó Őrtorony utcában a kezdeti állapotban egyszintes zöldfelület jelent meg, a tervezetten pedig a fásítás után kétszintes, ill. az utca aszfaltozása is a projekt része.

Mária park fejlesztése: A kívánt cél, hogy ez a terület egy rekreációs megpihenő és találkozóhely legyen. A Mária parkban – SacraVelo turisztikai projekthez, ill. a Tát-Mogyorósbánya kerékpárúthoz csatlakozóan – kerékpáros pihenőhely és parkosítás megvalósítása. A Mária park esetében új közösségi funkció jelenik meg: esőbeálló lépcsős pihenővel, piknik asztal paddal, sütögető, napágyak. Stabilizált szórt burkolat kialakítása, fásítás, gyepesítés és évelőkiültetés is történik.

Duna part: Olyan mobil esőbeálló, bútor és eszköz beszerzése történik, amely a Zöld hálózati program II. ütemének bármely helyszínén igény esetén elhelyezhető és használható. A beruházás célja olyan mobil infrastruktúra létrehozása, ami az itt megpihenők, kikapcsolódók, sportolók igényeit, szolgálja, továbbá biztosítja a többi helyszínnél is – igény esetén – a szükséges mobil infrastruktúrát ezen mobil eszközök áthelyezésével. A terület két részre tagolható: a fogadótérre és a ligetes területre.

10. sz.Fő út és malom dűlő sarok közlekedésbiztonsági fejlesztése: Cél: fenntartható közlekedés feltételeinek megteremtése és erősítése, a biztonságos gyalogos forgalom biztosítása, kialakítása, kivilágítása, autóbusz-közlekedés alap-infrastrukturális feltételeinek a fejlesztése, buszöböl, megállóhely kialakítása. Kiépítésre kerül egy önállóan vezetett gyalogos nyomvonal a déli városrész (Tát-Kertváros) felől – csatlakozva a már meglévő járdához, mely keresztezi a MÁV vonalat és a 10.sz. főutat, valamint kapcsolatot biztosít a főút menti meglévő buszmegállóval, annak szabványosítása mellett, továbbá vasúti átjáró kiépítése. A tervezett gyalogosforgalmi létesítmények tekintetében az akadálymentesítés is biztosításra kerül. Közvilágítás, egy hulladéktároló és egy pad is helyet kaptak a tervben. Továbbá fatelepítés, gyepvetés és cserje ültetés is történik.

Központi tér- futókör létesítése: a Központi tér területen megvalósított fejlesztés kiegészítése kerül egy futókörrel. A futókör kijelölt helye a Központi téren belül a Víztorony kerítésén kívül eső terület és a Szent István utca között. Ez terület a Központi tér azon része, melyen rekreációs funkciók nem találhatóak, így a futókör gazdagítja a tér ezen részét, a többi területet nem terhelve. A futókör 287 m-es hossza alkalmas a rekreációs jellegű kocogás és futás igényének kiszolgálására. A területen 23 db új fát ültetünk. A területen 23 db új fát ültetünk.

A projekt eredményeképpen a közterületek környezettudatos, család- és klímabarát megújítása történik meg, ami a szabadidő hasznos eltöltési lehetőségeinek javításához is hozzájárul.

 


Tervek véleményezése 2023. októberében

Tát Város hosszú távú célja a természeti értékek értékőrző hasznosítása, a természeti környezettel harmonizáló területhasználat, a települési zöldfelületek hálózatos fejlesztése. Az előttünk álló klímaváltozás negatív hatásainak mérséklésére elsődleges megoldást nyújthat a városi zöldfelületek fejlesztése.

Tát város önkormányzata 2022-ben támogatási kérelmet nyújtott be az Élhető települések című pályázati felhívásra és a támogatást el is nyerte. Az Európai Unió által támogatott pályázat (TOP_PLUSZ-1.2.1-21-KO1-2022-00017.) egyik fontos célja, hogy a globális felmelegedés és más további nehézségek ellenére megőrizze a települések kapcsolatát a természettel és a jövőben is biztosítsa élhetőségüket. Az elnyert támogatásból közösségi terek (játszótér, pihenőpark) és a közlekedési infrastruktúra fejlesztése fog megvalósulni. A beruházás a még alul hasznosított területeken fog lehetőséget teremteni aktív és passzív kikapcsolódásra és egészségmegőrzésre. A kiválasztott tervező cég az Újirány Kft. elkészítette a terveket. A táti lakosok igényeit, véleményét is szeretnénk maximálisan figyelembe venni, ezért kérjük a Tisztelt Táti lakosokat, hogy a tervekkel kapcsolatos javaslataikat, véleményüket adják meg,  ezzel hozzájárulva a projekt sikeres megvalósításához.

A tervek erre a linkre kattintva érhetők el.

A javaslatokat 2023.10.13. éjfélig lesz lehetőség megadni az alábbi e-mail címre ‍info@ujirany.hu.

A tervek bemutatása 2023. október 10-én Tát Város Polgármesteri Hivatal testületi termében lesz 16 órai kezdettel.

Mindenkit szeretettel várunk.