Néhány jó tanács pollenallergiásoknak

A parlagfű allergiások augusztus és szeptember hónapban elsősorban a magas hegyekben tudnak zavartalanul üdülni.
Sajnálatosan már a horvát tengerpart sem parlagfű-mentes. A Földközi tenger vidékeit fel lehet keresni, ugyanis a parlagfű nem él meg a nagyon meleg, száraz területeken. Az allergiások, ha autóban utaznak, ne nyissanak ablakot, jó, ha az autó pollenszűrésre is alkalmas levegőszűrővel felszerelt.
A parlagfű allergiások virágzási időben ne irtsanak parlagfüvet és nem javasolt leheveredniük a fűre, hiszen földközelben még magasabb a pollenkoncentráció, mint amit a pollencsapdák mérnek.

Magas légköri pollenkoncentráció esetén ajánlott a parlagfű allergiásnak minél kevesebb időt tölteni a szabadban, különösen a 10.00-14.00 óra közötti időszakban. A déli órákban a legmagasabb a napi pollenkoncentráció.

Szellőztetni éjfél és hajnali négy óra között tanácsos.

A lakásban gyakran kell porszívózni, hasznos a vizes lemosás, felmosás is.
A pollenallergiások gyakran mossanak hajat, hogy eltávolítsák a hajra tapadó pollenszemeket, mert azok éjszaka a párnára tapadva és belélegezve okozhatnak problémát. Hasonló okokból ajánljuk a gyakori ruhaváltást is, és a párnahuzat gyakori mosását.
A kimosott ruhát a pollenallergiások ne szárítsák a szabadban!
A cipőket is tanácsos gyakran letisztítani nedves ruhával, hogy a rátapadt pollenszemeket eltávolítsák!
A pollenallergiásoknak hasznos, ha folyamatosan figyelemmel kísérik az OKI honlapján a pollennaptárt, és ennek megfelelően legalább a virágzás előtt két héttel megkezdik a terápiás megelőzést, hogy tüneteik mérséklődjenek a pollenszórás megindulásakor.

Friss információ
Az Országos Környezet egészségügyi Intézet (OKI) – egy nemzetközi együttműködés részeként – az allergiások számára Pollen Napló „szolgáltatást” indított a www. pollendiary.com/Phd/hu címen elérhető weblapon, melyen regisztrációt követően az allergiások személyre szabott hasznos információkhoz juthatnak.
Fontos kiemelni, hogy az interneten kapott hasznos információk nem zárják ki a szakorvosi kezelést. Az allergia tüneteivel minél hamarabb forduljanak szakorvoshoz, és a kezelőorvos javaslatára szedjenek allergia ellenes gyógyszereket. Az öngyógyítás veszélyes is lehet, különösen gyermekek esetében.

Dorog, 2013. 07.16.

A sajtóanyagot összeállította:
Éberhardtné Berecz Zsuzsanna egészségfejlesztő

You may also like...