Másodfokú hőségriasztás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján az elkövetkező napokban tartós hőség várható, ezért Dr. Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár 2017. június 22. (csütörtök) 00:00 órától június 26. (hétfő) 24:00 óráig másodfokú hőségriasztást adott ki. (www.antsz.hu, katasztrofavedelem.hu)

Felhívják a lakosság figyelmét, hogy a meleg időjárás idején fogyasszanak több folyadékot, ne várják meg a szomjúságérzetet. Lehetőség szerint 11 és 15 óra között ne tartózkodjanak a napon, valamint figyeljenek bőrük védelmére is. Javasolják a megfelelő napvédő készítmények alkalmazását, illetve a leégés ellen védő ruházat viselését is. Amennyiben tehetik, tartózkodjanak árnyékban, légkondicionált helyiségekben a legmelegebb órákban, és kerüljék a megterhelő fizikai munkát.

Főbb üzenetek a lakosság részére:
Hűtse lakását! Fontos a szobahőmérséklet mérése.
Napközben tartsa az ablakokat csukva, használjon függönyt vagy egyéb sötétítőt. Lehetőleg éjszaka szellőztessen. Kapcsolja ki a nem fontos elektromos készülékeket (még a világítást is). Ha van légkondicionáló berendezése, annak működtetése esetén tartsa csukva az ajtót, ablakot.
Hőhullámok idején, amikor a külső hőmérséklet 35-39 Celsius közötti, az ideális belső hőmérséklet 28 Celsius körüli – nem javasolt a túlzott légkondicionálás. A ventillátort csak rövid ideig lehet használni, mivel kiszárítja a szervezetet. Fontos a fokozott folyadékpótlás! Alkoholt és magas cukortartalmú italokat ne fogyasszon!
Kerülje a megterhelő fizikai munkát, tartózkodjék árnyékban a legmelegebb órákban!
Tartsa testhőmérsékletét alacsonyan és fogyasszon sok folyadékot, előzze meg a kiszáradást!
Gyakran zuhanyozzon vagy fürödjön langyos vízben! Használjon vizes borogatást, hűtse lábát langyos vízben! Viseljen világos, természetes anyagból készített, bő ruhát. Ha napra megy, viseljen napszemüveget, széles karimájú kalapot!

Ha rendszeresen szed gyógyszert, kérdezze meg kezelőorvosát, hogyan befolyásolják a gyógyszerek a folyadékegyensúlyt! Ellenőrizze testhőmérsékletét, tárolja gyógyszereit megfelelő hőmérsékleten!
Keresse fel orvosát, ha krónikus betegségekben szenved, vagy többféle gyógyszert szed. Ha bármi szokatlan tünetet észlel, azonnal keresse fel orvosát. Tájékozódjon az igénybe vehető segítségekről!

You may also like...