Felkészülés a parlagfű „szezonra”

Az OKI (Országos Környezetegészségügyi Intézet) Aerobiológiai Monitorozási Hálózatának mérési adatai, az aktuális pollenhelyzet térképes és szöveges formában is folyamatosan nyomon követhető az oki.antsz.hu, a www.antsz.hu és a www.facebook.com/tisztiorvos internetes oldalakon.

Az OKI egy nemzetközi együttműködés részeként az idén is elindítja az allergiások számára az úgynevezett Pollen Napló szolgáltatást.

A www.pollendiary.com/Phd/hu címen elérhető weblapon egy gyors regisztrációt követően az allergiások személyre szabott, hasznos információhoz juthatnak tüneteik és a pollenkoncentráció összefüggéséről.

Szokatlanul korán indult az idei pollenszezon, a természet több héttel előrébb tart az ilyenkor megszokottnál.

Komárom-Esztergom Megyére vonatkozó legfrissebb pollenadatok

 Az OKI Aerobiológiai Hálózatának Tatabányára vonatkozó 24. heti jelentése alapján a 24. héten Tatabányán és környékén is tovább emelkedett a pollenkoncentráció.

A pázsitfüvek, a csalánfélék és az útifű virágporának mennyisége tartósan magas volt, sőt a pázsitfüveké június 14-én szombaton a nagyon magas szintet is elérte.

A hárs pollenkoncentrációja az alacsony-közepes tartományban alakult.

Jellemzően alacsony mennyiségben volt jelen a lórom, a bálványfa és a szelídgesztenye virágpora is.

Elkezdődött a libatopfélék, valamint a kender pollenszórása is, de virágporukból egyelőre csak egy-egy szem fordult elő a levegőben.

A kevésbé jelentős allergének közül a fenyőfélék, a bodza, valamint gyékény virágporából is csak egy-egy szem fordult elő.

 Itt az ideje megkezdeni a parlagfű irtását!

A parlagfű irtásra irányuló intézkedések hatására jelentősen csökkenhet a légköri pollenkoncentráció. A rendszeres kaszálás mellett különös gondot kell fordítani a parlagfű egyedek csökkentésére, a lehető legnagyobb mértékű parlagfű-mentesítésre.

Az irtás leghatékonyabb módja a növény virágzás előtti eltávolítása a földből.

Figyelem! A növény érintése allergiásoknak különösen, de allergiában nem szenvedő felnőtteknek, és kiemelten a gyermekeknek csak cérna, vagy gumikesztyűben ajánlott.

Néhány jó tanács pollenallergiásoknak

 Nyaralás, utazás, szabadidős tevékenységek

A parlagfű allergiások augusztus-szeptemberben elsősorban a magas hegyekben tudnak zavartalanul üdülni. A horvát tengerpart ma már nem parlagfű-mentes. A Földközi tenger vidéke megfelelő úti cél lehet allergiásoknak, mivel a parlagfű nem él meg a nagyon meleg, száraz területeken. Az allergiások, ha autóban utaznak, ne nyissanak ablakot, jó, ha az autó pollenszűrésre is alkalmas levegőszűrővel felszerelt.

A parlagfű allergiások virágzási időben ne irtsanak parlagfüvet és nem javasolt leheveredniük a fűre, hiszen földközelben még magasabb a pollenkoncentráció, mint amit a pollencsapdák mérnek.

Magas a légköri pollenkoncentráció esetén ajánlott az allergiásoknak minél kevesebb időt tölteni a szabadban, különösen a 10.00-14.00 óra közötti időszakban.

Közvetlen környezet allergén-mentesítése, a tünetek csökkentése

 Szellőztetni éjfél és hajnali négy óra között tanácsos.

A lakásban gyakran kell porszívózni, hasznos a gyakori vizes lemosás, felmosás is.

A pollenallergiások gyakran mossanak hajat, hogy eltávolítsák a hajra tapadó pollenszemeket, mert azok éjszaka a párnára tapadva és belélegezve okozhatnak problémát.

Ajánljuk a gyakori ruhaváltást is, és a párnahuzat gyakori mosása.

A kimosott ruhát a pollenallergiások lehetőleg ne szárítsák a szabadban!

A cipőket is tanácsos gyakran letisztítani nedves ruhával, hogy a rátapadt pollenszemeket eltávolítsák!

A pollenallergiásoknak ajánlott folyamatosan figyelemmel kísérni az OKI (Országos  Környezetegészségügyi Intézet) honlapján a pollennaptárt, és ennek megfelelően legalább a virágzás előtt két héttel megkezdeni a terápiás megelőzést, hogy tüneteik mérséklődjenek a pollenszórás megindulásakor.

Interneten elérhetőek a legfrissebb polleninformációk a https://oki.antsz.hu honlapon.

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy irtsák a gyomnövényeket, különösen a jelen időszakban még virágzás előtt lévő parlagfüvet. A parlagfű virágzás és pollenszórás az időjárástól függ, de várhatóan idén korábban megkezdődik.

Az elhanyagolt, gyomos területekért figyelmeztetés, majd súlyos bírság róható ki.

Gyomos területről bejelentést tehetnek belterületi magántulajdon és belterületi közterület esetén a települési önkormányzatnak, akik július 1-től élhetnek a bírságolás lehetőségével.

A külterületek feltérképezése, a gyomos területek tulajdonosainak bírságolása a Növény és Talajvédelmi Szolgálat (2890 Tata, Új út 17.) feladata. A gyomos területek tulajdonosai (akár magánszemélyek, akár gazdálkodó egységek, vagy ipari üzemek), akik június 30-ig nem végzik el az első gyommentesítést, 20 ezertől- 20 millió forintig bírságolhatóak.

Dorog, 2014. 06.25.

 

Sajtóanyagot összeállította: Éberhardtné Berecz Zsuzsanna egészségfejlesztő

Közléshez hozzájárult: Dr Solti Hilda járási tiszti főorvos

You may also like...