X. európai méhnyakrák megelőzési hét

Idén január 23-30. között tizedik alkalommal rendezik meg az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hetet.

A hét kulcsfontosságú üzenete, hogy ma már egyetlen nőnek sem szabadna meghalnia  méhnyakrákban, mert a méhnyakrák olyan rákos megbetegedés, ami ma már közel 100%-ban megelőzhető! A megelőzés két alappillére a méhnyakszűrés és a HPV elleni védőoltás, melyek együttesen jelentik a legbiztosabb védelmet.

Európában a méhnyakrák a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a 45 éven aluli nők körében. Mintegy 30.000 nő veszti életét a súlyos betegségben évente, azaz minden 18. percben meghal egy nő méhnyakrákban, illetve minden esztendőben 60.000 új méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak.

Magyarországon európai viszonylatban is súlyos a helyzet: hazánkban évente mintegy 1000-1200 méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizálnak és közel félezer halálesetért tehető felelőssé a betegség, pedig az időben felfedezett kór gyógyítható.

A nőgyógyászati szűrővizsgálattal lehetőség nyílik arra, hogy időben felismerjék a rákmegelőző állapotot, és megakadályozható legyen a méhnyakrák kialakulása.

Bizonyított, hogy a méhnyakrákot a humán papillomavírus (HPV) rákkeltő típusai okozzák. A HPV-fertőzés nagyon gyakori, a szexuális életet élő nők közel 80%-a és a férfiak fele legalább egyszer megfertőződik HPV-vel élete során. Mivel a természetes fertőzés után nem alakul ki tartós immunitás, többször is el lehet kapni a vírust. A fertőzés az esetek többségében elmúlik, azonban minden tizedik fertőzöttnél kialakul valamilyen daganatos elváltozás.

Szűrés, megelőzés

A magyar lakosság védőoltási és szűrési hajlandósága messze elmarad a nyugat-európai átlagtól. A szervezett szűréseken a behívott nők csak kis százaléka vesz részt évente. Tény, hogy a védőoltás és a rendszeres szűrés együttes alkalmazása biztosítja a leghatékonyabb védelmet a méhnyakrák ellen.

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala már 2009-ben elindította a védőnői népegészségügyi célú méhnyakszűrést. 2015-ben egy európai uniós program keretében újabb védőnők szereztek képzettséget a méhnyakszűrés végzésére, és csatlakoztak a szűrést végző védőnőkhöz. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal irányításával a védőnői méhnyakszűrés országos kiterjesztése tovább folytatódik. Ennek részeként februárban tízezer 25 és 65 év közötti nő kap névre szóló meghívólevelet az ÁNTSZ-től méhnyakszűrésre. A vizsgálat a jogosultak számára ingyenes.

Jó tanácsok!

Legyen minden évben a január utolsó hete az Ön Méhnyakrák Megelőzési Hete is!

Ne halogassa, minél előbb és rendszeresen, legalább évente keresse fel nőgyógyászát vagy a lakóhelyéhez legközelebb található, beutaló nélkül is rendelkezésre álló nőgyógyászati szakrendelést.

Sajtóanyagot összeállította:   Komárom Esztergom Megyei Kormányhivatal Esztergomi Járási                                       Népegészségügyi Osztálya

Éberhardtné Berecz Zsuzsanna egészségfejlesztő

Közlésre jóváhagyta:              Dr. Solti Hilda járási népegészségügyi osztályvezető

You may also like...