Védőoltás Hét (2014.04.22. -2014.04.26.)

Lakossági tájékoztató

Védőoltási Hét

(2014.04.22.-2014.04.26.)

  Magyarországon az életkorhoz kötött oltások teljesítése hosszú évekre visszatekintve kiváló, az oltandó korosztályokban az átoltottság meghaladja a 98 százalékot. A magas átoltottságnak és a védőoltásokkal kapcsolatos járványügyi felügyeleti tevékenységnek köszönhetően a védőoltással megelőzhető fertőző betegségek járványügyi helyzet világviszonylatban is kiváló.

Az Európai Védőoltási Hét fő üzenete, hogy minden gyermeknek joga és szüksége van a védőoltással megelőzhető betegségek elleni védelemre.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai Regionális Irodája 2014-ben kilencedik alkalommal hirdeti meg az Európai Védőoltási Hét eseménysorozatát. A 2014. április 22.-26. közötti programokban Magyarország hivatalosan nyolcadik alkalommal vesz részt.

 Magyarországon a következetesen végrehajtott Nemzeti Védőoltási Programnak köszönhetően sokkal jobb a helyzet. Hazánkban 2002. óta nem fordult elő hazai eredetű kanyaró megbetegedés. 2013-ban összesen egy külföldről importált, laboratóriumi vizsgálattal is megerősített kanyaró megbetegedést diagnosztizáltak, rubeola esetében pedig ez a szám nulla!

 Az Európai Védőoltási Hét az idén arra hívja fel a figyelmet, hogy az egészség egész életen át tartó megőrzésében a védőoltásoknak kiemelt szerepük van. Nem csak arra kell emlékeztetni a szülőket, hogy oltassák be gyermeküket, hanem arra is, hogy mennyire fontos az élet során a védőoltással megelőzhető betegségek esetében az egyéni védelem fenntartása.

  • A csecsemők és a kisgyermekek esetében az életkorhoz kötött védőoltások rendkívül fontosak. Aggasztó látni, hogy védőoltással megelőzhető betegségek miatt még ma is alakulnak ki járványok Európában.
  • A serdülőkor az az életszakasz, amikor kezd kialakulni, tudatosulni az egyén felelősségvállalása saját védelme érdekében. Ebben az életkorban kérhető például a HPV elleni védőoltás.
  • Felnőttkorban a szülők hoznak felelős döntéseket gyermekük védőoltásaival kapcsolatban. Emellett például a nemzetközi utazásokat megelőzően lehet szükség számos védőoltásra, illetve emlékeztető oltásra.
  • Idősebb korban a védőoltásokkal megelőzhető betegségek sok súlyos következményekkel járhat. Ilyen például az influenza. A WHO ajánlása szerint az idősek legalább 75 %-át tanácsos beoltani a szezonális influenza ellen.

Magyarországon 2014-ben tovább bővül azon védőoltással megelőzhető betegségek köre, melyek ellen a védőoltást a magyar állam biztosítja, garantálva ezzel a teljes esélyegyenlőséget a gyermekek számára. A pneumococcus elleni védőoltás bekerül az életkorhoz kötötten kötelező védőoltások közé, a human papillomavírus (HPV) elleni immunizáció pedig önkéntes oltásként, térítésmentesen lesz kérhető 12 éves lányok számára.

 A kedvező eredmények megőrzése mindannyiunk érdeke, ennek fenntartásáért tegyen Ön is meg mindent szűkebb és tágabb környezetében!

Forrás: OEK Epinfo 2014.14.szám

A lakossági tájékoztatót összeállította: Dankó Andrea járványügyi felügyelő

                                                                              Sipos Tamásné járványügyi felügyelő

A lakossági tájékoztatót jóváhagyta: Dr. Solti Hilda járási tiszti főorvos

Esztergomi Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Intézet

You may also like...