Tát Polgármesteri Hivatal energetikai korszerűsítése

 

Energetikai korszerűsítés Tát Polgármesteri Hivatalában

 

 

Tát Város Önkormányzatának egyik kiemelkedő településpolitikai célja a környezeti fenntarthatóság biztosítása. Ennek megfelelően stratégiai cél a település környezeti állapotának javítása, a környezeti fenntarthatóság biztosítása. A stratégiai célkitűzéssel összhangban kerül sor a polgármesteri hivatal épületének energetikai korszerűsítésére. A mintegy 41,41 millió forintos vissza nem térítendő uniós támogatással megvalósuló beruházás eredményeként jelentősen csökken az épület fenntartási költsége.

 

Az összesen 446 m2 alapterületű, 2 szintes, hagyományos építési technológiájú, magas tetős kialakítású, középfolyosós rendszerű irodaépület nem felel meg a hatályos energetikai szabványoknak, elavult szerkezettel és hőtermelő berendezéssel rendelkezik. Az épület hővesztesége magas, energetikai besorolása: „GG” – átlagost megközelítő. A projekt keretében tervezett energetikai fejlesztések, korszerűsítések a következők:

1. Az épület nagy hőveszteségét okozó külső határoló szerkezetei utólagos hőszigetelést kapnak: a lábazatokon 10 cm-es XPS lábazati hőszigetelő rendszerrel, a homlokzatokon 15 cm-es EPS hőszigetelő rendszerrel, valamint a padlásfödémen 20 cm-es kőzetgyapot rendszerrel.

2. A korszerűtlen külső nyílászárókat kicseréljük 3 réteg üvegezésű és fokozott légzárású műanyag nyílászárókra.

3. A régi, elavult gázkazán helyett új, kondenzációs gázkazán kerül beüzemelésre, elektromos vezérléssel. Továbbá részbeni radiátor csere is történik.

4. Megújuló energia hasznosítása érdekében 12 db hálózatra tápláló napelemes rendszert telepítünk 10 kW névleges teljesítménnyel.

5. Projektarányos akadálymentesítés keretében az épületbe való bejutáshoz szükséges mozgáskorlátozott rámpa, akadálymentes WC és infokommunikációs akadálymentesítés valósul meg.

A korszerűsítés eredményeként az épület jelenlegi magas épületüzemeltetési, fűtési és elektromos energia költségeit jelentős mértékben csökkentjük. Az épület energetikai besorolása: „BB” – közel 0 energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő lesz. Az alkalmazott megoldásokról, a helyes üzemeltetés szabályairól a polgármesteri hivatal dolgozói képzésben részesülnek.

A projekt címe: Tát Polgármesteri Hivatal energetikai korszerűsítése.
Azonosító száma: TOP-3.2.1-16-KO1-2017-00005.
A projekt összköltsége: 59,556 millió Ft
A támogatás összege: 41.409.000 Ft
Tervezett befejezése: 2019. II. negyedéve

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapja (ERFA) támogatásával valósul meg, a Magyar Állam társfinanszírozásával.

 

 

Induló állapot:Sajtóközlemény

Korszerű városháza Táton

2019.április 2.

Az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére kiírt, TOP-3.2.1-16 kódszámú pályázati felhívás keretében Tát Város Önkormányzata a település régi, korszerűtlen Városháza épületét újította fel. A beruházás nemcsak az ott dolgozókat, hanem az ügyeiket intéző lakosságot is szolgálja. A beruházó kiemelt figyelmet fordított a fogyatékkal élők speciális igényeire.

A mintegy 446 m2 alapterületű, 2 szintes irodaépület nem felelt meg a hatályos energetikai szabványoknak. Az épület hővesztesége magas volt, megújuló energiát pedig nem hasznosítottak. Az energiafelhasználás – és ezzel az üvegház hatású gázok kibocsátásának – csökkentése érdekében az épület külső falait és a padlásfödémet hőszigetelték, a korszerűtlen külső nyílászárókat 3 réteg üvegezésű és fokozott légzárású műanyag nyílászárókra cserélték.

Az épületben új, elektromos vezérlésű kondenzációs gázkazánt építettek be, és részben a radiátorokat is kicserélték. A megújuló energia hasznosítása érdekében 12 napelemből álló, hálózatra tápláló rendszert telepítettek az épület tetőszerkezetére, mely 10 kW névleges teljesítménnyel járul hozzá a Városháza elektromos igényének kielégítéséhez.

Az épületbe történő akadálymentes bejutáshoz mozgáskorlátozott rámpát építettek, és akadálymentes közlekedés megteremtése mellett akadálymentesített mosdót is kialakítottak, továbbá gondoskodtak az infokommunikációs akadálymentesítésről is.

A korszerűsített épület üzemeltetési költségei jelentősen csökkentek. A fejlesztés eredményeként az épület energetikai besorolása „GG”-ről (átlagost megközelítő) „BB”-re (közel 0 energiaigényű) javult.

 

A projekt címe: Tát Polgármesteri Hivatal energetikai korszerűsítése.

Azonosító száma: TOP-3.2.1-16-KO1-2017-00005.

A projekt összköltsége: 59,556 millió Ft

A támogatás összege: 41. 409.000 Ft

A beruházás befejezése: 2019. 05. 31.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapja (ERFA) támogatásával valósult meg, a Magyar Állam társfinanszírozásával.

A projektről bővebb információt a www.tat.hu oldalon olvashatnak.

További információ kérhető Bukovicsné Heckler Margittól.

Elérhetősége: telefon: 06-30/746-7730, e-mail: bukovicsne@tat.hu


Felújítás utáni állapot
A felújítási állapot utáni képeket az alábbi hivatkozásra kattintva tekintheti meg:

Felújított Városháza