Tát- Mogyorósbánya – Péliföldszentkereszt kerékpáros útvonal tájékoztató

Három projekt összehangolt lebonyolítása során valósul meg a három településen átívelő kerékpáros útvonal.

A teljes beruházási programot az alábbi fejlesztési programok finanszírozzák:
– Tát – Mogyorósbánya települések konzorciuma által elnyert TOP-3.1.1-16-KE1 –
Fenntartható települési közlekedésfejlesztés program,
– nyomvonal része lesz Pozsony, Nagyszombat (SK), Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom (HU) megyék szakrális értékeit kerékpárral bejárható módon bemutató, a meglévő kerékpáros infrastruktúrákat felhasználó és kis léptékben fejlesztő turisztikai projekt, a SacraVelo Esztergom – Péliföldszentkereszt útvonalának,
– továbbá a Magyar Falu program keretében, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásban a 11129 jelű országos közút Tát és Mogyorósbánya közötti szakaszának burkolatfelújítása
történik meg.

A teljes program részletes bemutatása:
A kerékpáros útvonal első szakasza Táton a 117. sz.-ú országos főút alatt átvezető kerékpáros aluljárótól induló, 250 m új kiépítésű vegyes használatú út, mely kapcsolódik az Eurovelo 6 kerékpárúthoz. A kerékpáros útvonal a János lovagok terén és a 10. sz.-ú főúton vezet tovább nyitott kerékpársáv létesítésével 260 m hosszban. A 10-es útról a Rákóczi és Árpád utcák meglévő aszfalt burkolatán kerékpáros nyom burkolati jelek vezetik a kerékpárost a Mogyorósi útig 700 m hosszan. Az Árpád utcában található egy „Kerékpáros pont”: egy kerékpár szerviz és szaküzlet. Az útvonal innen újra országos közútszakaszra fordul a Mogyorósbánya felé vezető 11129. jelű bekötőútra. A bekötőúton táblák és kerékpáros nyomok vezetik a kerékpárost Mogyorósbányára, a szakasz hossza az Árpád utcától a település központjáig 4000 m. A közút burkolata már felújításra szorul, melyet a kezelője, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a Magyar Falu program finanszírozásával újít fel néhány hónap múlva. (Közbeszerzési eljárás 2020. október elején zárult le, a nyertes ajánlattevő kivitelező céggel 2020. október közepén kerül sor a vállalkozási szerződés megkötésére.) A település központtól a Fő utca még belterületi szakaszán további 400 m-t kerékpározhatunk a település külterületén induló új építésű, vegyes használatú szakasz kezdetéig. Az erdőn át vezető, a korábban is erdészeti – mezőgazdasági útként használt nyomvonalon épült ki ez a szakasz, mely a település D-i részén lévő szántók megközelítését is biztosítja, hossza 730 m. A vegyes használatú szakasz végén forgalomterelő pollerekkel a gépjármű forgalom elől elhatárolva indul a kerékpárút, mely a település határig tart, hossza mintegy 720 m. A településhatáron a Bajót péliföldszentkereszti oldalon indul a SacraVelo kerékpáros nyomvonal egy újonnan kiépített, szilárd burkolatú vegyes használatú úton, mely a 1124 jelű országos közúthoz csatlakozik, hossza 420 m. A közútcsatlakozástól mintegy 1000 m kerékpározás után érhető el Péliföldszentkereszt központjában a Látogatóközpont és a Szalézi rendház.

A három különböző szervezet által megvalósítandó, külön források terhére történő beruházások megvalósításának koordinálása, egyeztetése ellenére a mogyorósbányai útszakasz megvalósítása, felújítása csak 2020. novemberében kezdődik meg és várhatóan 2021. második félévének elejére készül el, míg a másik két beruházás megvalósítása – a pályázat, illetve a kivitelezői szerződés által meghatározott határidők miatt – 2020. évben befejeződik. Ezért kerültek felfestésre a jelenleg rossz állapotú útszakaszra is a kerékpáros nyom burkolati jelek, melyek az új burkolatra később ugyanúgy, újból felfestésre kerülnek.

Ha mindhárom projekt teljes mértékben megvalósításra kerül, akkor végül egy jól használható, három településen átívelő kerékpáros útszakaszt kapnak a környék lakói és az ide látogató kerékpáros turisták.

A hivatkozott beruházások teljes befejezéséig türelmüket és megértésüket előre is megköszönjük!

You may also like...