Kézhigiénés Világnap, 2015.05.05.

Lakossági tájékoztató

Kézhigiénés Világnap

(2015.05.05.)

A kézhigiéne az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésének egyik legfontosabb eszköze.

Magyarországon az idén 7. alkalommal kerül megrendezésre a Kézhigiénés Világnap. Azáltal, hogy évente egy napon a kézhigiéne fejlesztésére összpontosítunk, a kezdeményezés folyamatosan és fenntartható módon előmozdítja a helyes kézhigiénés gyakorlatot az egész világban.

Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések zöme kontakt módon terjed, azaz a beteget ellátó személyzet keze viszi át a kórokozókat az egyik betegről a másikra.

A külső környezettel közvetlenül érintkezésbe kerülő bőrfelszínek közül a kéz bőre tekinthető a legszennyezettebbnek. A bőrfelszínen megtelepedő mikroorganizmusok miatt a fertőzés terjedési mechanizmusában egyik legfontosabb közvetítő tényező a kéz.

A nap folyamán a különböző tárgyak, személyek, állatok és felületek érintése során a kezeinkre környezetünkből különböző kórokozók kerülnek. Ha a kórokozókkal szennyezett kézzel megérinti valaki a szemét, orrát, vagy a száját, a baktériumok a bőr védelmi vonalát megkerülve könnyen bekerülhetnek a szervezetbe és gyulladást is okozhatnak. Közvetítő a piszkos kéz!

Az étkezések előtti és a WC használat utáni kézmosással a hasmenéses betegségek 45 %-át, a légúti megbetegedéseknek pedig 23 %-át lehetne megelőzni.

A WHO felmérései szerint a világon évente 3,5 millió gyermek hal meg olyan betegség következtében, amit kézmosással meg lehetne előzni.

A kézhigiéne példamutató végzése, jelentőségének állandó hangsúlyozása és a végrehajtás szigorú, folyamatos ellenőrzése –az egyéb higiénés rendszabályok figyelemmel kísérése mellett- minden egészségügyi és szociális szolgáltatást végző személy fontos kötelessége.

Forrás: OEK Epinfo

A lakossági tájékoztatót összeállította: Dankó Andrea járványügyi felügyelő

A lakossági tájékoztatót jóváhagyta: Dr. Solti Hilda népegészségügyi osztályvezető

Esztergomi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya

You may also like...