Tát zöld-hálózat fejlesztési program I. ütem.

Zöldterület fejlesztés Táton

A projekt célja Tát két jelentős méretű és központi elhelyezkedésű, de jelenleg kihasználatlan belterületi zöldfelületének – Központi tér és Tátika tér – fejlesztése. A közel 170,4 millió forintos vissza nem térítendő uniós támogatással megvalósuló beruházás eredményeként a két közterület számos új funkciót kap, mely jelentősen javítja a helyi lakosság életminőségét.

A Kertvárosban található, mintegy 32 000 négyzetméteres gondozott, de alulhasznosított Központi téren olyan közösségi és rekreációs funkció kerül kialakítására, amely a teret aktívan bekapcsolja a város életébe, hozzájárul az életminőség és a településkép fejlődéséhez. A művelődési központhoz, óvodához és iskolához legközelebb elhelyezkedő térrészen a ma rossz állapotban lévő sportpálya megújul, és a szurkolást is lehetővé tévő padok kerülnek elhelyezésre. A fejlesztések befejezése után a városban zajló rendezvények (pünkösdi rendezvények, novemberi búcsú stb.) méltó helyszíne lesz a felújított és közművesített Központi tér. A rendezvényeket kiszolgáló létesítmények – pl. kisebb méretű szabadtéri színpad illetve fedett/nyitott pavilonok – elektromos ellátására a térszint alá süllyesztett csatlakozási lehetőség kerül kiépítésre. A kialakítandó pihenőparkot és közösségi teret (kertes közösségi teraszt) őshonos, kis fenntartási igényű növényzet teszi majd barátságossá. Megtörténik a csapadékvizet befogadó tó létesítésének előkészítése, mely a környező utcák vízrendezését is szolgálni fogja. Többfunkciós családbarát játszótér, szabadtéri fitness- és futópálya kialakítása is megvalósul. Megtörténik a tér zöld infrastruktúra rekonstrukciója, a növények vízellátására csepegtető öntözőrendszert telepítenek.

Az Ófaluban található – részben alulhasznosított zöldfelületként, részben ideiglenes buszparkolóként funkcionáló – 2433 négyzetméteres Tátika téren időszakosan üzemelő, helyi termelői piac kerül kialakításra, beton standok kiépítésével. Ez a fejlesztés a gazdaságélénkítő hatáson túl a lakosság jobb ellátását és a helyi/környékbeli őstermelők piacra jutását egyaránt segíteni fogja. A terület a parkosítás és a zöld infrastruktúra hálózat megújítását követően alkalmassá válik a szabadidő kellemes eltöltésére és a buszmegálló melletti kulturált várakozásra is. A zöldfelület gondozására itt is csepegtető öntözőrendszert telepítenek.

A projekt címe: Tát zöld-hálózat fejlesztési program I. ütem.
Azonosító száma: TOP-2.1.2-16-KO1-2017-00002.
A projekt összköltsége: 175 683 107 Ft
A támogatás összege: 170 354 400 Ft
A projekt tervezett befejezése: 2020. 01. 31.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapja (ERFA) támogatásával valósul meg, a Magyar Állam társfinanszírozásával.


2019. október 11.

Befejeződött a Központi park és a Tátika park fejlesztése

Ünnepélyes keretek közt adták át október 11-én Tát város két jelentős méretű és központi elhelyezkedésű, de korábban kihasználatlan belterületi rehabilitált parkját a Széchenyi 2020 program keretében. A Központi tér és a Tátika tér fejlesztése közel 170,4 millió forintos vissza nem térítendő uniós támogatással valósult meg. A beruházás eredményeként a két közterület számos új funkciót kapott, mely jelentősen javítja a helyi lakosság életminőségét.

A kertvárosi, mintegy harminckétezer négyzetméteres gondozott, de alulhasznosított közterületen olyan új közösségi és rekreációs funkciókat alakítottunk ki, amelyek a teret aktívan bekapcsolják a város életébe. A művelődési központhoz, óvodához és iskolához legközelebbi térrészen a rossz állapotú sportpályát megújítottuk, és a szurkolás kényelmét is szolgáló padokat helyeztünk el. A rendezvényeket kiszolgáló létesítmények elektromos ellátására a térszint alá süllyesztett csatlakozási lehetőséget építettünk ki. A pihenőparkot és közösségi teret őshonos, kis fenntartási igényű növényzet teszi barátságossá. A csapadékvizet befogadó tó létesítését előkészítettük, ami a környező utcák vízrendezését is szolgálni fogja. Többfunkciós családbarát játszóteret, szabadtéri fitness- és futópályát alakítottunk ki. A növényzet vízellátására csepegtető öntözőrendszert telepítettünk. A fejlesztéseknek köszönhetően a felújított és közművesített Központi tér a városi rendezvények méltó helyszínévé vált.

Az Ófaluban található, mintegy 2400 négyzetméteres Tátika téren a zöldfelület rekonstrukcióján kívül időszakosan üzemelő, helyi termelői piacot alakítottunk ki, 18 beton stand kiépítésével. Ez a fejlesztés a gazdaságélénkítő hatáson túl a lakosság jobb ellátását, valamint a helyi és környékbeli őstermelők piacra jutását egyaránt segíti. A területen a parkosítás és a zöld infrastruktúra megújítását követően itt is csepegtető öntözőrendszert építettünk ki. A tér így alkalmassá vált a szabadidő kellemes eltöltésére, és a buszmegálló melletti kulturált várakozásra is.

A projekt címe: Tát zöld-hálózat fejlesztési program I. ütem.
Azonosító száma: TOP-2.1.2-16-KO1-2017-00002.
A projekt összköltsége: 175 683 107 Ft
A támogatás összege: 170 354 400 Ft

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapja (ERFA) támogatásával valósul meg, a Magyar Állam társfinanszírozásával.