Tát város parkjainak fejlesztése

Tát Város Önkormányzata két jelentős méretű és központi elhelyezkedésű, de korábban kihasználatlan belterületi zöldfelületét rehabilitálta a Széchenyi 2020 program keretében. A Központi tér és a Tátika tér fejlesztése közel 150 millió forintos vissza nem térítendő uniós támogatással valósult meg. A beruházás eredményeként a két közterület számos új funkciót kapott, mely jelentősen javítja a helyi lakosság életminőségét.

Október 11-én ünnepélyes keretek között adták át a beruházást a felújított Központi téren. A kertvárosi, mintegy harminckétezer négyzetméteres gondozott, de alulhasznosított közterületen olyan új közösségi és rekreációs funkciókat alakítottak ki, amelyek a teret aktívan bekapcsolják a város életébe. A művelődési központhoz, óvodához és iskolához legközelebbi térrészen a rossz állapotú sportpálya megújult, és a szurkolás kényelmét is szolgáló padokat helyeztek el. A rendezvényeket kiszolgáló létesítmények elektromos ellátására a térszint alá süllyesztett csatlakozási lehetőséget építettek ki. A pihenőparkot és közösségi teret őshonos, kis fenntartási igényű növényzet teszi barátságossá. A csapadékvizet befogadó tó létesítését előkészítették, mely a környező utcák vízrendezését is szolgálja. Többfunkciós családbarát játszóteret, szabadtéri fitness- és futópályát alakítottak ki. A növényzet vízellátására csepegtető öntözőrendszert telepítettek. A felújított és közművesített Központi tér a városi rendezvények méltó helyszínévé vált.

Az Ófaluban található, mintegy 2400 négyzetméteres Tátika téren a zöldfelület rekonstrukcióján kívül időszakosan üzemelő, helyi termelői piacot alakítottak ki, 18 beton stand kiépítésével. Ez a fejlesztés a gazdaságélénkítő hatáson túl a lakosság jobb ellátását, valamint a helyi és környékbeli őstermelők piacra jutását egyaránt segíti. A területen a parkosítás és a zöld infrastruktúra megújítását követően itt is csepegtető öntözőrendszert építettek ki. A tér így alkalmassá vált a szabadidő kellemes eltöltésére, és a buszmegálló melletti kulturált várakozásra is.

A projekt címe: Tát zöld-hálózat fejlesztési program I. ütem.
Azonosító száma: TOP-2.1.2-16-KO1-2017-00002.
A projekt összköltsége: 175 683 107 Ft
A támogatás összege: 149 935 478 Ft

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapja (ERFA) támogatásával valósul meg, a Magyar Állam társfinanszírozásával.

A projektről bővebb információt a www.tat.hu oldalon olvashatnak.
További információ kérhető Bukovicsné Heckler Margittól.
Elérhetősége: telefon: 06-30/746-7730, e-mail: bukovicsne@tat.hu

 

You may also like...