Tát-Tokod települések csapadékvíz gazdálkodási koncepciója és klímaadaptációs lépései – Projektzáró rendezvény

Régóta közös problémája Tát és Tokod településeknek a különböző okokra visszavezethető belvíz károk kivédése. A megváltozott klimatikus viszonyok miatt településeinken az elmúlt időszakban egyre gyakoribb problémát jelentett a magas talajvíz. Az éghajlatváltozás miatt a jövőben még gyakrabban fordulhatnak elő extrém időjárási viszonyok, ami a problémák súlyosbodását eredményezheti. A két önkormányzat közös projekt keretében kezdte meg ezen visszatérő súlyos gond felszámolását, melynek záró rendezvényét 2016. március 23-án, a táti Öreg Halász Hotelben tartották meg.

Az eseményen részt vett dr. Kancz Csaba, Komárom-Esztergom megye kormánymegbízottja, Steindl Balázs, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlési alelnöke, Ruzsbaczky Tímea, aki a Norvég Nagykövetséget képviselte, Turi Lajos táti és Tóth Tivadar tokodi polgármesterek, valamint a norvég partnert, a Norwegian Institute of Bioeconomy Research-öt képviselő Csilla Farkas és Esther Bloem. Jelen voltak továbbá a Közép- és Kelet Európai Környezetvédelmi Központ munkatársai, és a projekt megvalósításában résztvevő szervezetek képviselői is.

A rendezvény házigazdája, Turi Lajos, Tát város polgármestere köszöntötte a megjelenteket, és röviden összefoglalta a projekt jelentőségét a két település életében.

Ezt követően Bálint Judit, a Közép- és Kelet Európai Környezetvédelmi Központ (REC) szakértője, az EEA Grants Program menedzsere ismertette az Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz Magyarországon című, HU04 kódszámú keretprogram célkitűzéseit. A projekt táti és tokodi konkrét megvalósulásáról Parragi György tartott fotókkal gazdagon illusztrált projektoros beszámolót, majd dr. Nagy Zsuzsanna, a DHI Hungária Kft. ügyvezetője a megalkotott matematikai modellről tartott előadást. dr. Buzás Kálmán, a projekt szakértője a klímaváltozás és a települési csapadékvíz-gazdálkodás összefüggéseit elemezte, majd Szenes Lajos, Tát korábbi polgármestere, a projekt egyik elindítója mondta el gondolatait.

A rendezvény Tóth Tivadar, Tokod Nagyközség polgármesterének záró beszédével ért véget, aki meghívta a vendégeket egy állófogadással egybekötött kötetlen eszmecserére.

A projektzáró rendezvényről készült fotódokumentáció a két település honlapján megtekinthető.

https://images.szoftver.hu/hirlevel/vonal.png

A pályázat az Európai Gazdasági Térség (EGT) Pénzügyi Mechanizmus 2009-2014 HU04-C3-2013 számú, „Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz” című pályázati felhívása keretében nyert támogatást.

A projekt címe: „Tát-Tokod települések csapadékvíz gazdálkodási koncepciója és klímaadaptációs lépései” (projekt azonosító: EEA-C3-8). A projekt teljes költsége 913 028 euró.

A projekt Izlandtól, Liechtensteintől és Norvégiától az EGT Alapok révén 776 074 euró támogatásban részesült.

https://images.szoftver.hu/hirlevel/vonal.png

Kapcsolat és részletes információ:

Parragi György, Tát Város Önkormányzata, tel.: +36-33-514-512, www.tat.hu

Pétervári József, Tokod Nagyközség Önkormányzata, +36-33-505-110, www.tokod.hu

https://images.szoftver.hu/hirlevel/vonal.png

Az EGT Alapok révén Izland, Liechtenstein és Norvégia hozzájárul a társadalmi és gazdasági különbségek csökkentéséhez, valamint kedvezményezett országokkal való kétoldalú kapcsolatok erősítéséhez Európában.

A három ország az Európai Gazdasági Térségről (EGT) szóló megállapodás révén szorosan együttműködik az Európai Unióval.

You may also like...