Tájékoztatás a légi szúnyoggyérítéssel kapcsolatban

Magyarország kormánya a szúnyoggyérítések koordinálásával a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központját bízta meg, aki a szervezésre és lebonyolításra a Szerocor Konzorciumot, mint kivitelezőt és a Pannon-Bio-Kalibra Konzorciumot, mint szakértőt választotta ki.

Tájékoztatjuk továbbá Önöket, hogy 2020-tól az Európai Unió tagállamaiban
megszűnt a kifejlett szúnyogok ellen alkalmazható készítmények légi
permetezése, ezért településünkön is csak földi kémia szúnyoggyérítés volt alkalmazható.

Nemzeti Népegészségügyi Központ 2020. július 27-i tájékoztatója:

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Igazgatósága (OKF) tájékoztatta az Országos Tisztifőorvost, hogy az elmúlt hetek esőzései miatt elszaporodtak a szúnyogok, és a megfelelő mértékű gyérítés a meglévő biológiai illetve földi, kémiai módszerekkel már nem biztosítható. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) figyelembe véve egy esetleges szúnyogok okozta betegséghullám megjelenését, 180 napra engedélyezte az OKF számára a légi szúnyoggyérítést deltametrin és természetes piretrin hatóanyag tartalmú szúnyogirtó biocid termékekkel.
A rovarok a csípés kellemetlen érzésén túl több fertőző betegség terjesztői lehetnek. Hazánkban az utóbbi években több trópusi szúnyogfaj jelent meg, amelyek a trópusokon honos betegségek terjesztői. A meghonosodásukra egyelőre a hazai körülmények nem alkalmasak.
A szúnyoggyérítés idején a szabadban tárolt tárgyakat, ruhákat takarjuk le, vagy vigyük be zárt térbe. Ezen idő alatt és az azt követő 1 órában az ablakokat, ajtókat tartsuk zárva és a szellőztető berendezéseket kapcsoljuk ki. A zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás, feldolgozás előtt mindenképpen mossuk meg, valamint ne tartózkodjunk az irtást végző gépkocsi közvetlen közelében.
A szúnyogok ellen egyénileg is védekezhetünk. Mivel a szúnyoglárvák akár egy hét alatt is kifejlődhetnek, ezért az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemek ürítésére figyeljünk.

Az emberi egészség védelme és a természetes környezet védelme szorosan összefügg egymással. Tegyünk közösen érte!

You may also like...