Nordic Walking tanfolyam, első alkalom: szeptember 23., 18.00 óra

Sokan jelezték, hogy az előzőleg meghirdetett tanfolyamkezdésre nem tudtak eljönni, de szeretnének részt venni a továbbiakban. Egyeztetve az oktatóval, új időpontot választottunk tanfolyamkezdésnek.

Első alkalom: szeptember 23. (szerda) 18.00 óra, Kultúrház

nordic walking500

A Nordic Walking jótékony hatásai

1. Finnországból indult hódító útjára mintegy 10 éve, a sífutók nyári edzéseihez használták. Itt alakították ki a mozgáshoz megfelelő botokat. Mint minden sport, ez is folyamatosan fejlődik. Sok változata ismert újabb technikák, iskolák, irányzatok alakultak ki. Pl. Németországban 8 nagy szövetség van, ahol mindenki egy kicsit másképp csinálja. Ott kb. 8 millióan gyalogolnak.

Nem verseny, nem elsősorban edzés, hanem az emberek kimozdítása a természetbe, stresszoldás.

Külön kezelendők a túlsúllyal küszködök, az izületesek, a sérülésből felépülőben lévők, az idősek, gyerekek stb. Természetesen van fitnesz változata is, pulzusmérő órával, azok számára, akik komolyan fejleszteni akarják állóképességeit. Tehát gyakorlatilag mindenki végezheti a rehabilitációtól a versenysportig, ahol az aktív pihenés része lehet.

2. A botok használatával kisebb az izületek igénybevétele (boka, térd, csípő, gerinc) mintegy 10%-kal kisebb a bot nélküli gyalogláshoz ill. a futáshoz képest. Nagyon alkalmas ezért azoknak, akik valamilyen izületi probléma miatt nem mozognak.

3. Jelentősen javul a fizikai kondíció, mivel a sífutásból született, amely valamennyi sportág közül a legtöbb zsírt égeti el, az egész test tréningje „Ganz Körper tréning”. Javul az általános állóképességünk, ellenállóbbak leszünk a fáradással szemben ill. a terhelés befejeződése után gyorsabb a regeneráció.

4. Erősebbé válnak az izmaink. A botok helyes használata által a test mintegy 600 izmának 80-90 %-a mozog. Az egyszerűsége mellett a nordic walking sikere meglepő élettani hatásaiban rejlik. A botot használók nem jeleznek magasabb fáradtsági szintet, mint a bot nélkül gyaloglók, a test teljesítménye mégis mintegy 50%-kal növekszik. A hőtérkép szerint a hátizmok, oldalsó hasizmok, kar és lábikra, valamint a fenékizom piros. Azok, akik nem sportoltak, azoknál az erősödés kifejezettebb, mint a sportolóknál (ott más, mert van alap) sok gyengülésre hajlamos feszítőizomzat erősödik (Pl. hölgyeknél a tricepsz.)

5. A megnövekedett kalóriafelhasználás miatt elsőrendű mozgásforma a túlsúllyal küszködök számára, nekik ráadásul az ízületek kímélése is fokozottan szükséges. (Fuss, ha fogyni akarsz.)

6. A botok használatával a légzést segítő izmok folyamatosan dolgoznak, így jelentősen javul a szervezet oxigén felvevő képessége. A folyamatos tevékenységhez nagy mennyiségű oxigénre van szükség, amely arra kényszeríti a szervezetet, hogy javítsa az oxigénszállítást végző funkcióját. Vagyis az oxigén felvétel megegyezik az oxigén felhasználás sebességével (aerobedzés). Gyorsul az anyagcsere, csökken a testzsírmennyiség.

7. Oldja az izomfeszültséget, görcsöket, főleg a nyak, a hát, a vállak területén jelentős ez a hatás, amely főleg az ülőmunkát végzők számára igen kívánatos. Az átlós lépéstechnika alkalmazásával könnyedén kilazulnak a nyak és hátizmok. A tartás javulásával javul a légzés, enyhülnek a fájdalmak a test más részeiben is. A pulzus nordic walkinggal jobban felmegy, és még a kezdők is könnyedén tarthatják pulzusunkat a cardio edzések alapjaként szolgáló 120-130-as pulzusszámon, ahol a szervezet a legtöbb zsírt égeti el, így az izületeseknek kényelmesebb.

8. Mivel erősödik a szívizomzat, javul a vérkeringés, pozitívan hat a magas vérnyomás, magas vérzsírszint, cukorbetegség esetén, sőt a trombózis megelőzésében is hatékonyan segít. (Tatai példa), az érfalak rugalmasak maradnak. Csökken a vérzsírszint, mert megváltoztatja a LDL (rossz) HDL (jó) arányát.Erősödik az immunrendszer.
Elfelejtheti a szív- és vérnyomás gyógyszereit.
9. A kezek és a lábak összehangolt munkája komolyan javítja a koordinációt, ezzel az agy munkájára is jótékony hatással van, ami idősebb korban igen fontos. Ijesztő sajnos, hogy az emberek milyen nagy hányada nem tud rendesen járni és milyen kihívást, feladatot jelent számukra a karok és a lábak összehangolt, természetes (diagonális) mozgatása.A koordináció, a mozdulatok pontos, magas színvonalú kivitelezése, amely a mozgásban közreműködő izmok összehangolt munkájával és a neuromuszkuláris (agy-ideg-izom) kapcsolatoknak a függvénye.

10. A nordic walking javítja az ízületek mozgékonyságát,amely minden életkorban és edzettségi szinten kívánatos és az életminőséget növeli az izületek kenőanyaga a mozgás hatására termelődik. A kor előrehaladtával a csontok veszítenek kalciumtartalmukból, törékennyé válnak esetleg még olyankor is, ha rosszul lépünk le a járdáról, nem beszélve az esésről. A csontrendszer ereje összefügg a fizikai tevékenységgel az izomhoz hasonlóan a csont is erősödik, vastagodik, ha többet van használatban. (Pl. teniszezők, súlyemelők stb.) Tehát aki szilárdabb csontrendszert, különösen negyvenes, ötvenes éveikben járók, vagy a még idősebbeknek nagyon fontos, hogy kezdjenek el egy aerob gyakorlatprogramot. Azok a hölgyek, akik már nem menstruálnak, különösen érzékenyek az osteoporózisra, csontritkulásra, mert szervezetükből már hiányzik az ösztrogén hormon.

De milyen sportot válasszon?

Ugyanis aki életében nem sportolt rendszeresen nagyon nehezen kezd bele ugyanúgy klasszikus sportokba, hisz a legtöbb sport komoly állóképességet, tanulási időt igényel, másrészt folyamatos anyagi megterhelést jelentenek (tenisz, sí squash, aerobic.) A nordic walking az eddig ismertetett előnyei, hatásai miatt kiválóan alkalmas ehhez.

11. Szabadtéri sport: a természetben való mozgás – még ha csak egy parkról van szó – jótékonyan hat kedélyállapotunkra, végre egy kis változatosság a munkahely és lakás között, ill. az esetleg teremben végzett edzések mellett. A folyamatosan gyorsuló világban, időhiányban szenved a legtöbb ember. A számítógépek és mozik világában a nyugalom és a lazítás luxuscikknek számít. Az eredmény pedig nem marad el (gyógyszer, depresszió, kórház stb.) Nem marad időnk belső egyensúlyunk megtalálására, megőrzésére. A nordic walking, a szabadban való mozgás élménye lehetőséget nyújt a meditációval kombinálva egy új, tudatos testélmény megismerésére (pl.:csukott szemmel figyelni a körülöttünk lévő természet hangjaira, illataira, saját testünk jelzéseire, lélegzetünk ütemére stb.)

12. Mozgás közben olyan hormonok termelődnek szervezetünkben, amelyek segítenek a stressztűrő képességünk növelésére, boldogságérzetünk nő, sportolók számára ez a pozitív mellékhatás már régóta ismert, sokan ezért, a szinte bódító boldogságérzetért sportolnak. (Boldogsághormon.)

13. A Nordic walking intezitása fokozatmentesen állítható és az egyes technikák igen jól variálhatók, ezért lehetséges, hogy széles körben alkalmazható 25 féle technika. (ugró, futó stb.)

14. Sokak számára fontos tényező, hogy a Nordic walking nagyon jól űzhető csoportosan is, így alkalmas baráti társaságok, cégek, családok közös sportolására, vagy mindazok motiválására, akik egyedül nehezen veszik rá magukat mozgásra.

15. Végül még egy fontos tényező. A nordic walking nagyon kis anyagi ráfordítással űzhető, az év minden napján és minden terepen, minden időjárási viszony között (kivéve villámlásnál), ez komoly érv a tömegek mozgásra bírásánál. Természetesen fitnesszerű edzésnél szükséges a „működő” ruha, jó cipő stb. A nordic walking az egyik legjobb dolog, amit a századforduló embere újra felfedezett magának- a GYALOGLÁS.

 

You may also like...