Meghívó – Tát Város Csapadékvíz-elvezetésének fejlesztése

Rendezvény helyszíne: Tát Polgármesteri Hivatal Nagyterem
Rendezvény időpontja: 2022. november 22. 16.30
Előadó: Dr. Búzás Kálmán Egyetemi tanár, dr. Iván Zoltán projektvezető
Pályázati azonosító: TOP-2.1.3-16-KO1-2021-00030

TÉMAKÖRÖK:
Tát város csapadékvíz-elvezetésének fejlesztése projekt bemutatása
Klímaváltozás és települési csapadékvízgazdálkodás lehetőségeinek bemutatása

Tát Város Önkormányzata Európai Uniós forrásból származó támogatást nyert el a város csapadékvíz elvezető hálózatának fejlesztésére.

A város legjelentősebb és legsürgősebben kezelni kívánt problémagócát a csapadékvíz elvezetés területén a Kertváros településrész jelenti. A szikkasztóárkok átlagos időjárás mellett betöltik funkciójukat, de magas dunai vízállás és csapadékos időjárás mellett a megnövekedett talajszint miatt már nem működnek megfelelően.

A projekt átfogó, hosszú távú célkitűzése, Kertváros városrész csapadékvíz kiöntésektől veszélyeztetett utcáiban, az esővíz rendezett elvezetésével hosszútávon is biztosítsa az itt található értékek megóvását, ezáltal javítsa az itt élő lakosság életminőségét.

A fejlesztés megvalósításával Tát érintett részén a rendkívüli időjárási helyzetek idején kialakuló havária helyzetek számának jelentős csökkenése, az okozott károk minimalizálása várható.

A vízelvezetés új koncepciója szerint előtérbe kerül a vízvisszatartás, ennek eredményeként a helyben kezelés. Az ennek szellemében kialakított tervek szerint az Únyi-patak, mint befogadó irányába a településrész csak azon részének csapadékvize kerülne elvezetésre, amely a domborzati adatok alapján felszín-közeli kismélységű elveztető rendszerrel odavezethető. A rendszer része egy záportározó is a befogadóba vezetés előtt. A tervezett rendszer elemei egyszerre biztosítják a bele vezetett csapadékvíz helyben tartását és kezelését azáltal, hogy szikkasztó rendszerűek, a puffertározó pedig a záporcsúcsok okozta elöntési kockázatot csökkenti.

Klímaváltozás és a települési csapadékvíz-gazdálkodás lehetőségeinek bemutatása*

Klímaváltozás és a települési csapadékvíz-gazdálkodás lehetőségeinek bemutatása előadás

A jó példák bemutatása (csapadékvíz-gazdálkodás fogalma és megfogalmazódnak az ezzel járó feladatok, kötelezettségek). A klímaváltozás okozta hatások miatt előtérbe kerülhet pl. a tisztítást nem igénylő, vagy kezelt csapadék használati, illetve technológiai igények kielégítése szempontjából, pl. gépkocsi mosása, csatornaöblítés, hűtés, burkolt felületek mosása, öntözés, tűzoltás, de akár a kertlocsolás, WC öblítés)

Valamennyi érdeklődőt szeretettel várjuk rendezvényünkre!

You may also like...