Interjú Turi Lajos Polgármester Úrral

Hol tartunk, mit hozhat a jövő?

Az önkormányzati választásokhoz közeledve a település vezetőjét kérdeztük.

– Ismét választásokhoz érkeztünk, hogyan summáz polgármester úr?
– Öt éve volt utoljára önkormányzati választás Magyarországon. Most bonyolítja a helyzetet, hogy júniusban az Uniós voksolással együtt tartjuk a választásokat. A régi testületek őszig dolgozhatnak, akkor kell átadni az ügyeket az újonnan megválasztottaknak. Ciklus értékelést még nem kellene tartani, hiszen folyamatban lévő beruházásaink vannak.

– Ennek ellenére miként értékeli a hátrahagyott időszakot?
– A 2024-es év különleges számomra, hiszen 30 évvel ezelőtt kaptam először bizalmat a táti polgároktól, mint képviselő, majd alpolgármester, 10 éve pedig polgármesterként szolgálhatom a Települést. Talán a legnehezebb esztendők után vagyunk most. Meg kellett küzdeni a Covid, az energiaválság, a háború és az infláció következményeivel, amelyek rányomták a bélyegüket mindannyiunk életére. Ennek ellenére Tát továbbra is a stabil fejlődés útján áll.

– Hogyan tervezi a jövőt?
– Ismét tisztelettel jelentkezem a polgármesteri tisztségre. Koncepcióm valamennyi területre van és készülünk a már bizonyított képviselő-társaimmal, intézményi vezetőkkel, közéletünk aktív szereplőivel. Ehhez kérem a lakosság támogatását!
A már többször bemutatott parkbővítő zöld felületes pályázatunk közbeszerzés alatt van, az idei évben megvalósul. Ennek legfontosabb elemei: a 10-es út – Bajnai úti elágazás melletti terület parkosítása, vasúti gyalogos átvezetés, zebra kialakítása a Fő úton a Spar irányába, rekortán borítású futókör a Víztoronynál. A Malom dűlő melletti záporvíztározó és környezetének revitalizációja.
Hamarosan befejeződik a közvilágítás korszerűsítése, saját forrásból. További kandelláberek tervezése folyamatban van az Esztergomi út és az Iparterület között, a Viktória Vendéglő térségében. Pályázati forrást remélünk a napelemes rendszer kialakításában is. A 10-es út esztergomi kihajtóba tervezett körforgalom állami támogatásból valósulhat meg. (Tervek a Miniszter asztalán pozitív elbírálásra várnak.)
A kertvárosi lakóövezetben kialakított telkek kvázi elfogytak, tervezzük a folytatást. Iparterület bővítéséhez Esztergomtól és magánszemélytől kell parcellát vásárolnunk.
Nem elvetett szándék a Szeretetotthon infrastruktúrájára épülő nyugdíjas házak lehetősége. Egyre nagyobb szükség lenne egy tornacsarnok építésére, amely TAO pályázatból valósulhat meg. Térfigyelő kamerarendszerünk már több helyen található városunkban, a teljes lefedettség szintén pályázatra vár. Belső kerékpárút hálózatunk fejlesztése újabb támogatást remél!
Az országban egyedülálló Táti Porcelánbaba Klub életképeinek méltó helyre kerülése hamarosan realizálódik. A Babamúzeum tervei a befejező fázisba értek és a közeljövőben a Kultúrház északi kertjében felépül a panoptikum. Elhunyt eleinkről sem feledkezünk meg: a temető sétányát bővítettük, parkosítunk és lassan az urnafal folytatását is megkezdjük.
Elődeink hagyományához méltón lépésről-lépésre fejlesztünk úgy, hogy hiányunk nem volt. Jelenleg is stabil, dinamikus, kiegyensúlyozott költségvetési mérleggel rendelkezünk, amely kellő alapot ad a további gyarapodáshoz.
Köszönöm szépen Képviselő társaimnak, a hivatal és intézmények dolgozóinak felelősségteljes munkáját, a polgárok fejlődésünkhöz adott értékeit.

– A több, mint 10 éves városunknak mi a legfőbb értéke?
– Az épített és természeti környezet is. De legfőképpen a közösségeink élete, amely messze földön híres. Ők tudják, hogy honnét jöttünk, hol vagyunk és hová tartunk. Ápolják hagyományainkat, kultúránkat, identitásunkat. S igyekeznek továbbadni azt a jövő nemzedéke számára!

You may also like...