Előzzük meg az influenzát

Az őszi-téli időszakban gyakoriak a légúti megbetegedések, melyeket bizonyos baktériumok és vírosok is okozhatnak. Az influenzavírusok által okozott fertőző megbetegedés az influenza. A kórokozók köhögéskor, tüsszentéssel, beszéd közben légúti váladékcseppek révén, cseppfertőzéssel terjednek.

Tünetek: hirtelen kezdet, magas láz, erős fejfájás, izomfájdalom, gyengeség, torokfájás, rossz közérzet.

Egy átlagos influenzaszezonban a lakosság minimum 5-10 %-a fertőződik meg a vírussal. A megbetegedés és szövődményei miatt halálozások is történhetnek, melyek főként időseknél, csecsemőknél, krónikus alapbetegségben szenvedőknél fordulnak elő. A betegség miatt az immunrendszer legyengül, így más fertőzésekre is fogékonyabb a szervezet. A tüdőgyulladás gyakori szövődmény, melyet pneomococcus baktériumok idéznek elő. Ez védőoltással szintén megelőzhető, mely a 60 éven felüli, krónikus betegeknek kifejezetten ajánlott.

Általános higiénés szabályok: a zsúfoltság, zárt terek kerülése, gyakori kézmosás, zsebkendőhasználat a cseppfertőzés megelőzésére, betegség esetén a személyes kontaktusok kerülése.

A védőoltás az influenza megelőzésének leghatékonyabb módja!

Az évente felvett védőoltásra a vírus változékonysága miatt van szükség, az előző évben kapott oltóanyag az idei szezonban már nem véd.

Térítésmentes védőoltást a kockázati csoportokba tartozók kaphatnak pl. bizonyos krónikus betegségben szenvedők, immunhiányos állapotú betegek, 65 éven felüliek stb..A gyermekek 6 hónap-35 hónapos kor között külön oltóanyaggal oltandók, a kockázati csoportokba tartozók térítésmentesen juthatnak hozzá. A 6 hónapnál fiatalabbak nem olthatók, esetükben a környezet oltottsága jelenthet védelmet.

Az oltóanyagok a háziorvosokhoz, házi gyermekorvosokhoz, foglalkozás-egészségügyi orvosokhoz kiszállításra kerültek.

Egészsége megőrzése érdekében lépjen Ön is időben, kérjen védőoltást!

A térítésmentes oltásban nem részesülők a gyógyszertárakban vényre juthatnak oltóanyaghoz.

 

Esztergomi Járási Népegészségügyi Intézet

You may also like...