Egészségügyi Világnap az élelmiszerbiztonság jegyében

Ahogy élelmiszer-ellátásunk globalizálódik, úgy lesz egyre nyilvánvalóbb az országokon belüli és azok közötti élelmiszerbiztonsági rendszerek megerősítésének szükségessége.

Az Egészségügyi Világnapon 2015. április 7-én az Egészségügyi Világszervezet (WHO) támogatja az élelmiszerbiztonság javítására irányuló törekvéseket, a termőföldtől a tányérig.

A Világnap jó alkalom arra, hogy felhívja a kormányzat, a gyártók, a kereskedők, az egészségügyi szakemberek és nem utolsó sorban a fogyasztók figyelmét az élelmiszerbiztonság jelentőségére.

Egészségügyi Világnap az élelmiszerbiztonság jegyében-1

A WHO a világnapra készült figyelemfelkeltő plakátján is felteszi a kérdést: Mennyire biztonságos az Ön élelmiszere?

A világnap jelmondata: A termőföldtől az asztalig, a biztonságos élelmiszerig.

A WHO öt gyakorlati tanácsot ajánl az élelmiszergyártók és fogyasztók számára a biztonságosabb élelmiszerekért:

1. Tarts tisztaságot

2. Különítsd el a nyers és a fogyasztásra kész élelmiszereket

3. Alaposan főzd/süsd meg az élelmiszereket

4. Tartsd az élelmiszert biztonságos hőmérsékleten

5. Használj biztonságos vizet és nyersanyagokat.

Az Egészségügyi Világnap 2015. évi üzenete különösen aktuális a Húsvéti Ünnepek kapcsán.

Az egészség megtartása és az egészségben eltöltött hosszú élet egyik fontos tényezője a biztonságos élelmiszerfogyasztás.

 

Forrás: https://www.who.int/campaigns/world-health-day/2015/event/en/

 

Dorog, 2015. április 3.

Forrás alapján összeállította: Éberhardtné Berecz Zsuzsanna egészségfejlesztő

Közlésre jóváhagyta: Dr. Solti Hilda osztályvezető főorvos