Táti Német Nemzetiségi Fúvószenekar

A Táti Német Nemzetiségi Fúvószenekari Egyesület ezúton köszöni meg mindazok felajánlását, akik a 2013. évi személyi jövedelemadójuk 1%-val támogatták a zenekar működését. Az összeget (81.361 Ft) egyesületünk működésére és a zenekar utaztatására fordítjuk.
Kérjük a jövőben is támogassák zenekarunkat!
Adószám: 18604568-1-11

fuvoszenekar

Tátnak már a századfordulón volt zenekara. 1930-ban került élére, tanult képzett zenész, a perbáli Pregitzer Mátyás személyében. Később őt a táti Keil Mihály követte, aki 1960-ig, a zenekar feloszlásáig dirigálta az együttest.
A feloszlásra az akkori helyi vezetés támogatásának hiánya miatt került sor. Amikor kimondták a feloszlást, a zenekar öt régi tagja a sok évtizedes kottákat ládákba csomagolta és titkos helyre elzárta. Megegyeztek abban, hogy csak valamennyiük beleegyezésével lehet a ládákat elővenni. Csak akkor nyithatják ki a ládákat, ha azt látják, hogy a táti dalok tolmácsolására alkalmas zenekar alakul a faluban. Hosszas szervezőmunka után a 25 évig lezárt ládák az „ötök” egyikének, a mai zenekar lelkes tagjának, Hauber Ferencnek a padlásáról lekerültek és megnyíltak.
Az 1985. október 1-jén megalakult Német Nemzetiségi Fúvószenekar karmestere Bulhardt Vilmos volt, aki a régi kottákban őrzött dallamokat a 25 tagú zenekar hangzásának megfelelően átírta. Táton és a környező településeken lakó, nagyrészt német nemzetiségű zenészek fő feladatuknak a német nemzetiségi zenekultúra ápolását, a mai német zeneszerzők műveinek bemutatását, a lakosság szórakozási igényeinek magas szintű kielégítését tekintették és tekintik ma is.
A zenekar első minősítésére 1985. december 15-én, önálló hangverseny keretében került sor, ahol a zsűri „Aranydiploma” minősítéssel jutalmazta az együttest.
Sajnos a régi kották átírását Bulhardt Vilmos nem tudta befejezni, mert 1988. január 8-án elhunyt. Fódi János még életében megígérte karmester barátjának, hogy a táti zenekart nem engedi szétesni, átveszi tőle a karmesterpálcát. Ennek köszönhető, hogy a zenekar fejlődése a tragikus esemény ellenére töretlen maradt.
Az 1989. március 8-i minősítő hangversenyen a zsűri a zenekart a nemzetiségi együttesek kategóriájában, az országban elsőként „Kiemelt Aranydiploma” minősítéssel jutalmazta. 1991-ben, a Pilisvörösváron megrendezett VIII. Országos Német Nemzetiségi Fúvószenekari Fesztiválon a fúvószenekar kiemelt második helyezést ért el. Az együttes megkapta a Magyarországi Németek Szövetségének különdíját is.
1995. szeptember 27-én a fúvószenekar tagjaiból megalakult a Táti Német Nemzetiségi Fúvószenekari Egyesület. Október 1-től a 36 tagú zenekar karmestere Zagyi István. A zenészek fele 20 év alatti, az átlagéletkor alig haladja meg a 30 évet.
Az elmúlt 20 év során a zenekarnak nagyon sok hazai és külföldi szereplése volt. Hazaiak közül kiemelkednek a Megyei Nemzetiségi Hét nyitórendezvényei, a Budapesti Országos Sváb-bálok, fúvószenekari szemlék és találkozók, nemzetiségi fesztiválok. Az együttes fontos szerepet tölt be a település zenei-kulturális életében. Állandó résztvevői a helyi ünnepségeknek, rendezvényeknek.
Szinte megalakulása óta vannak a zenekarnak külföldi kapcsolatai. Lassan már 20 éves az a barátság, amit a bajorországbeli Schrattenbach falu zenekarával illetve lakóival kötöttek. A harmadik schrattenbachi vendégszerepléskor, 1994-ben érte el a zenekar legnagyobb külföldi sikerét. A területi fúvószenekari fesztiválon, amin több mint 30 együttes vett részt, első díjat kaptak. Több éve tartó a baráti kapcsolat a németországi Söhnstetten, Burtenbach, Gundremingen és Mönchsdegiggen, valamint az ausztriai Ulrischberg, Ollesdorf és Wiesen települések zenekaraival. 1999-ben nagy sikert aratott Finnországban, Espo város vendégeként. A kezdeti, a zenekarok tagjai közötti kapcsolat mára nagymértékben kiszélesedett. A zenekari tagokon kívül sok kölcsönös magánlátogatásra is sor került.
A kölcsönös látogatások során az egymás zenekultúrájának megismerésén túl lehetőség van egymás mindennapjainak megismerésére is. A zenekar a külföldi vendégszerepléseivel és a külföldi zenekarok fogadásával hozzájárul a népek közötti kulturális- és emberi kapcsolatok erősítéséhez, a nemzetiségi lakosság úgynevezett „híd” szerepének minél hatékonyabb megvalósításához.
A nemzetiségi kategóriában “KIEMELT – ARANY” fokozattal tették emlékezetessé 15. születésnapjukat 2000-ben.
2004 is emlékezetes az együttes életében, hiszen a festői szépségű Dél-Tirol Szent Leonardban rendezett Grand Prix harmadik helyezését hozták haza Tátra a mazsorett csoporttal együtt.
Szoros baráti szálak fűzik zenészeinket a kaplonyiakhoz is. Az erdélyi községet 2005-től Tát testvértelepüléseként köszönthetjük.
Természetesen a zenekar repertoárján nemcsak nemzetiségi zene szerepel, hanem magas színvonalon adják elő a klasszikus szerzők fúvószenei műveit, modern zenei alkotásokat is.
Az egyesület elnöke: Rózsavölgyi Károlyné
Titkár: Major Csaba
Telefon: (33) 504-710
E-mail: telehaztat@juropnet.hu