Bemutatkozás

A Táti Mazsorett csoportról

mazsorett

A táti Kultúrház mazsorett csoportja 1991-ben alakult. A Táti Német Nemzetiségi Fúvószenekar szoros baráti kapcsolatot alakított ki a bajorországi Schrattenbach település zenekarával, akik 1991-ben látogattak el hozzánk. Viszonozni akarták az ő szívélyes fogatatásukat, ezért nem csak zenével, hanem tánccal is szerettek volna kedveskedni nekik. Mivel a fúvószenéhez leginkább – az akkoriban még kevésbé népszerű és ismert – mazsorett tánc illett, ezért Kátai Ferencné a kultúrház igazgatója megalakította az első táti mazsorett csoportot, ami 25 fővel kezdett el működni, nagy lelkesedéssel.
Meg kell említeni Holubné Kogler Katalin táncpedagógus nevét, aki az első koreográfiát készítette és tanította be.
Később Udvardiné Kollár Ildikó vette át a csoport vezetését, aki három évig volt velük. Ez alatt az idő alatt már nagyon szép sikereket ért el a csoport. Többször jártak külföldön: Ausztriában, Németországban, de itthon is nyílt lehetőségük fellépésre.
A következő időszak Hasenbech Melinda és Schalk Tímea nevéhez fűződik. Melinda távozása után a csoport vezetésével kapcsolatos teendőket a mai napig Schalk Tímea látja el. A csoport létszáma a kezdeti 25 főről mára közel 80 főre növekedett.
Három korosztály négy csoportban dolgozik:
Mini , Kadét A, Kadét B, Felnőtt.
Repertoárunkon megtalálhatók a klasszikus mazsorett, menettánc mellett a show táncok is. A csoport kellék és ruhatára minden évben gazdagodik a közönség legnagyobb tetszésére.
A rengeteg hazai fesztivál és verseny mellett már egyre többször hívják őket külföldre is. Például 2003-ban, Olaszországban (St. Leonardban), egy uniós versenyen show tánc kategóriában a táti zenekarral együtt 3. helyet értek el. 2005-ben a csolnoki zenekarral vettek részt egy Németországban rendezett versenyen, ahol fergeteges sikert arattak. Szintén 2005-ben látogattak el a németországi Buseck-ba, (Tát testvértelepülése), ahol a három nap alatt három helyszínen léptek fel a formációs tánccsoporttal együtt. A csoport 2006-ban ünnepeli megalakulásának 15. évfordulóját. Ugyanebben az évben nyílt lehetőségük arra, hogy a táti fúvószenekarral elutazzanak Máltára, Sliemába, ahol egy fesztiválon vettek részt! 2012-ben Franciaországba és Belgiumba látogattak. Eleget tettek egy erdélyi meghívásnak. Az olaszországi Perugia után Horvátországban mutatkoztak be egy fesztiválon. Rendszeresen fellépnek külföldi testvértelepüléseik rendezvényein is.

Művészeti vezető : Schalk Tímea
Csoportvezetők : Gröbl Krisztina, Filip Dóra, Szabó Noémi

A Formációs Tánccsoportról

formacios

2001-ben a mazsorett csoport lány tagjai, fiúkkal kiegészülve hozták létre a Formációs Tánccsoportot.
A kezdeti 12 fős létszám mára megduplázódott. A jelenlegi felállásban 3 éve dolgoznak együtt.
Repertoárjuk standard és latin táncokból áll.
Állandó résztvevői a község rendezvényeinek, de szívesen tesznek eleget a környező településekről érkező meghívásoknak is.
Láthatjuk őket bálok megnyitói, céges rendezvényeken, fesztiválokon.

Művészeti vezető : Schalk Tímea